• 1
 ≫ 

Poznati ruski psiholog otkriva metode uz koje će vaše dete biti drugima primer

 ≫ 

- Ne tucite dete, to nije nikakva vaspitna metoda

  • 1
Svađa, majka, dete, uplakano dete, besna majka

Foto: Shutterstock

Popularni psiholog iz Rusije Mihail Labkovski istakao je glavne odrednice koje treba da pratimo prilikom odrastanja dece dajući savete roditeljima širom sveta, prenosi Forumdaily.com.

Sve majke su se makar jednom zapitale da li su dobre svojoj deci i da li ih uče pravim vrednostima. Čuveni ruski psiholog dao je nekoliko smernica roditeljima kako da postupaju s decom dok su još mala kako bi kasnije bili dobri ljudi.

Naučite dete da pravi izbor

Naučiti dete da pravi izbor je neophodno od rođenja, smatra on. Čim počne da govori možete svakodnevno da ga pitate da li će jesti omlet ili bareno jaje za doručak. Ova veština donošenja odluka prilikom datog izbora pomaže deci da izaberu profesiju, pa čak i životnog partnera.

Raspolaganje novcem

Dete od 6 godine već može da poseduje određeni džeparac. Možda će ga potrošiti na slatkiše ili će ga skupljati pa će imati za novu igračku, ali to će ga naučiti kako da troši novac, mišljenja je psiholog.

Deca i kućni poslovi

Ne terajte decu da čiste, jedini dobar način da naučite dete radu je kroz igru. Dete uzrasta od 3 ili 4 godine može da se igra pranja sudova ili brisanja prašine u formi igre. Onda kroz 10 godina nećete imati problem sa protestvovanjem jer treba da se sredi soba ili stan.

Hranjenje i crtani filmovi

Mihail savetuje da se bebe i deca ne hrane ispred televizora.

Dete tada postaje "ložište" u koje ubacujemo hranu, mehanički jede što je potpuno pogrešno jer deca treba da nauče da uživaju u hrani.

- Stavite tanjir ispred deteta na 15 minuta. Ukoliko dete nije pojelo svoj obrok, uredu je, poješće sledeći - smatra Mihail.

Mama i ćerka, dete, mama

Foto-ilustracija: Shutterstock

Provođenje vremena sa decom

Psiholog smatra da ukoliko osećate da vam se ne provodi vreme sa bebom ili detetom ne treba to da radite na silu, jer najmlađi sve osećaju. Jako je važno da vreme koje provodite sa decom bude vreme u kojem ćete se osećati lepo. Posvetite vreme i sebi i svom hobiju jer na kraju krajeva tako dajete primer i svom detetu.

Deca i batine

Iako se u ranijim vremenima govorilo da je batina iz raja izašla, to ne smatra Mihail Labkovski.

- To nije metod vaspitanja, to je vaša agresija. Dete zapravo ne razume zašto ga bijete, ono je bez straha kao i životinja. Ukoliko ne želite da vaspitavate dete kao životinju nemojte ga fizički kažnjavati. Fizičko nasilje vodi ka neurozi.

Porodica

Foto: Shutterstock

I najvažniji savet svim majkama je da vole svoju decu!

Nikada ne možete previše voleti svoju decu. Grlite ih i govorite im da ih volite. Samo vaša ljubav može da im pružu samopuzdanje i srećno odrastanje.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Porodica

Komentari

  • Doktot

    10. jul 2022. | 20:10

    Sve tacno....ljubavi nikada ne moze da bude previse! LJubimo,grlimo mazimo nasu decu,jer su ona najvece bogatstvo!😀

    Podelite komentar