• 0
 ≫ 

Kako da putovanje na more sa decom bude idealno: Ove stvari su ključne

 ≫ 

Putovanje autobosom je najzahtevnije, ali i tu mogu da pomognu bojanke, crtani film ili jednostavno brojanje automobila određene boje

  • 0
Deca, putovanje, put, auto Foto: Shutterstock

Leto je idealno vreme za putovanja sa decom, ali ponekada se odlazak na duži put roditeljima čini kao noćna mora. Porodični odmori stvaraju i grade čvršće veze, ali kako zabaviti dete, šta ako bude plakalo, pitanja su koja sebi postavljaju mnogi roditelji.

Ukoliko su deca dovoljno velika, pre puta se dogovorite da zajedno napišete listu stvari koje žele da ponesu. Zajedno proverite da li su to stvari koje su im potrebne i da li su nešto zaboravili.

Pre polaska ograničite prtljag u skladu sa brojem članova porodice, prema veličini automobila i dužini putovanja na koje idete.

Kako bi put prošao u miru, pripremite igračke i ideje za igru. S obzirom da se često zbog pritiska zapuše uši, ponesite bočicu ili cuclu, a za starije decu žvakaće gume. Vazduh u avionu je suv, pa pripazite da dete dobije dovoljno tečnosti.

Putovanje autobosom je najzahtevnije, ali i tu mogu da pomognu bojanke, crtani film ili jednostavno brojanje automobila određene boje. U tom slučaju da dete pati od mučnina dajte mu lek pre polaska na put. Ne zaboravite vlažne maramice i grickalice.

Pre puta roditelji treba da pripreme i osnovne lekove, za svaku sigurnost. U putnoj apoteci treba da se nađu: toplomer, flasteri, gaze, lekovi protiv temeprature i bolova...

I nežnu dečju kožu treba zaštititi i u toku vožnje, a ne samo u toku uživanja na plaži. Njihova koža veoma je osetljiva na opasne UV zrake, pa je i samo dvadesetak minuta izloženosti dovoljno da se jave opekotine.

Ponesite kreme za sunčanje sa visokim faktorom zaštite (SPF) i u toku vožnje namažite decu, naravno, u zavisnosti od doba dana u kome putujete.

Putovanje

Ključ prijatnog putovanja je i dobro planiranje. Najbolje je da krenete u vreme kada je detetu inače period za spavanje i da ponesete dovoljno hrane i tečnosti u slučaju gužvi na putevima.

Prednost auta je što uvek možete da stanete, a avioni ili autobusi su već nešto komplikovanija sredstva za putovanje sa decom. Sa sobom ponesite laganu hranu, voće i zdrave grickalice. Izbegavajte masne, pržene i slatke namirnice.

Pre polaska se dobro pripremite u skladu sa vremenom, izbegavajte putovanje po velikoj vrućini i planirajte put sa dosta manjih pauza, na kojima će deca moći da potroše suvišnu energiju nakupljenu dužim sedenjem u autu.

Mirna vožnja, česte pauze i svež vazduh dosta pomažu.

Vodite računa i o klimi u autu, temepratura u vozilu treba da bude prijatna, a strujanje vazduha indirektno i ne prejako.

Male boce sa vodom, razne grickalice i zabava su obavezni u toku dužeg putovanja. Ukoiko imate organizatore za auto-sedište, napunite ih stvarima bez kojih vaši mališani ne mogu.

Video: Dobrodošli u Raj: Kada sunce razlije boje po horizontu i moru, nastaje nestvarni zalazak sunca

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica