• 0
 ≫ 

Značenje ovog imena prate brojne kontroverze: Popularno je u Srbiji, a nose ga devojčice širom sveta

 ≫ 

Ime koje verovatno ima najviše kontroverzi kada je njegovo značenje u pitanju

  • 0
značenje imena Kristina

Ilustracija: Telegraf/Shutterstock

Veoma rasprostranjeno u hrišćanskim zemljama, ime Katarina vodi poreklo iz Grčke. Prema istraživanjima koja su u te svrhe sprovedena, veruje se da ovo ime potiče od grčkih vlastitih imena Haikaterine ili Aikaterine.

Neki drugi podaci navode i potencijalnu mogućnost o poreklu iz grčke reči "katarza" ili od grčke boginje Heakte, koaj je prema grčkoj mitologiji bila boginja smrti.

Negde se navodi i da je poteklo od grčke reči "aikia", što je vrlo bitno kod tačnog i preciznog tumačenja značenja ovog ličnog ženskog imena.

Ime koje verovatno ima najviše kontroverzi kada je njegovo značenje u pitanju, Katarina u prevodu sa grčkog i latinskog znači "svaki od dva" ili "svaki od dvoje", ali se smatra da u slobodnom prevodu može da znači "ona koja sija", "ona koja je svetlost" ili "ona koja je čista i bezgrešna".

U prevodu grčke reči "katarza" je značenje imena Katarina, "čistota", "pročišćenje" i "spoznaja".

Ako se uzme u obzir, da je ime Katarina poteklo od imena grčke boginje Hekate, onda ima i značenje "ona koja donosi smrt", "smrtnica", "grešnica" ili "bezbožnica" i "veštica, vračara".

U prevodu grčke reči "aikia", a ako se uzme u obzir da vlastito ime Katarina potiče od ove reči, navodi se tumačenje odnosno značenje "mučenje" ili "tortura", pa bi se samo lično ime moglo razumeti kao "mučiteljka", "žena koja je rođena da muči","ona koja torturiše druge".

Prema podacima iz 2016. godine, ime Katarina se u Srbiji nalazilo među prvih 30 po popularnosti, a taj trend se nije promenio ni do danas.

Popularnost nije mnogo manja ni u susednim državama, te i devojčice iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine veoma često nose ime Katarina.

Osim toga, Katarina je popularno ime i u Rusiji, Grčkoj, Ukrajini, Severnoj Makedoniji, ali i u Francuskoj, Engleskoj, Španiji i SAD-u, što su svom originalnom obliku, što u varijacijama prilagođenim jezičkom području pomenutih zemalja.

Video: Svake noći u dvorište su joj dolazile divlje životinje, a ona im je kupila igračke i ostavljala hranu

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica