• 1

"Zaštitnica Meseca, lova i porođaja": Ovo ime proslavila je najvoljenija princeza svih vremena

Pominje se u rimskoj i grčkoj mitologiji, a osamdesetih godina prošlog veka doživelo je neverovatan procvat zahvaljujući Ledi Di

  • 1
značenje imena Divna

Ilustracija: Telegraf/Shutterstock

Ime Dijana poreklom je iz italijanskog jezika. Prepostavlja se da je nastalo od imena boginje Diane koja je važila za boginju svetla, lova, plodnosti i porođaja, dok se kod Grka identifikuje sa Artemidom koja je bila boginja šuma, nevinosti, ali i boginja Meseca.

Ime Dijana bilo je veoma popularno u starom Rimu, ali ga roditelji koji su poticali iz hrišćanskih porodica nisu davali svojim ćerkama jer su smatrali da je ono pagansko.

U Holandiji, Nemačkoj, Velikoj Britaniji, Rumuniji, Rusiji, Srbiji, Španiji, Portugalu, Francuskoj i mnogim drugim zemljama sveta ime Dijana izgovara se kao Diana, odnosno Dajana i poslednjih godina nije popularno kao što je to bio slučaj osamdesetih godina prošlog veka.

Naime, kad se princeza Dajana udala za britanskog princa Čarlsa, čitav svet bio je očaran njenom lepotom, harizmom i ljupkošću. Ledi Di odmah je prozvana “princezom srca” i postala je najvoljenija princeza svih vremena.

U želji da njihove devojčice jednoga dana takođe budu princeze, mnogi roditelji, posebno oni u Velikoj Britaniji svojim ćerkama davali su ime Dajana.

U isto vreme, ime Dijana/Diana postalo je popularno i na prostorima bivše Jugoslavije. Bračni parovi koji su bili na privremenom radu u inostranstvu, posebno u zemljama Zapadne Evrope rado su svojim devojčicama davali ime Diana, jer je internacionalno i efektno.

Najčešći nadimci koje dobijaju Dijane su Didi ili Jana.

Zanimljivo je da nekoliko naselja u Meksiku nosi naziv Dijana, a za većinu njih je karakterističan izuzetno mali broj stanovnika.

Ukoliko poznajete neku Dijanu, Dianu ili Dajanu, pošaljite joj ovu priču o poreklu i značenju njenog imena.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Porodica

Komentari

  • oregon

    4. jul 2022. | 17:20

    nike patike su dobile ime po grckoj antickoj boginji pobede.

    Podelite komentar