• 1

Ovo muško ime proslavio je naš veliki naučnik: Označava muškarca dostojnog divljenja i časnog borca

Osobe sa ovim imenom su obično umetnici, muzičari i pesnici, znamenite ličnosti dostojne divljenja

  • 1
Znacenje imena Momčilo Ilustracija: Telegraf/Shutterstock

Najuvreženije mišljenje je da je ime Milutin nastalo od prideva - mio, u smislu - drag. Etimološka literatura govori i o tome da je osnovno poreklo imena Milutin od latinske imenice "miluus" ili jastreb, ali i soko golubar u slobodnom prevodu. Označava i ratobornost.

Postoje i zapisi da se značenje imena dovodi u vezu i sa latinskim pridevom "miluinus", što doslovno označava pohlepu, ali i onoga „koji hoće više“.

Ime Milutin obeležava ličnost koja je uvek spremna da se bori i časnom borbom rešava problem, a novija etimologija navodi i da ovo ime obeležava ličnost koja je izuzetna i dostojna divljenja.

Najpoznatiji Milutin među Srbima je kralj iz loze Nemanjića, kao i Milutin Milanković, naučnik dvadesetog veka koji je bio veliki popularizator nauke.

Milanković je dao ogroman doprinos mnogim naučnim objašnjenjima kao što su pojave ledenih doba na Zemlji, kao i klimatske promene, koje mogu da se očekuju u budućnosti. Njegovo objašnjenje klimatskih promena uzrokovanih astronomskim promenama položaja planete Zemlje u odnosu na Sunce je poznato kao „Milankovićevi ciklusi“. Milutin Milanković je 1923. godine predložio reformu julijanskog kalendara čija je suština bilo da su sve prestupne godine deljive brojem četiri.

Otac naučnika Nikole Tesle takođe je nosio ovo istorijsko ime.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Porodica

Komentari