• 5

"Jedno kao nijedno, dvoje kao fudbalski tim": Da li vas je neko pripremio za život s dvoje dece?

Nijedno iskustvo koje ste imali do sada u životu vas ne može pripremiti na to što vas čeka s dvoje dece

  • 5
majka, dvoje dece, plače, plač, porodica

Foto: Shutterstock

Jedina stvar koja može da vam promeni život iz korena više od jednog deteta jesu dvoje dece.

Najveća ironija je u tome što zaista ne znate u kojoj meri će se vaš život promeniti, jer ste, verovatno, ubeđeni da vam multitasking s jednim detetom prilično dobro ide.

Koliko bi teže moglo da bude da nam dođe još jedan "smotuljak radosti"?

Kad dođe period da konačno spavate celu noć, pa ste čak sebi posvetili i neki hobi, a sve to sa jednim detetom koje je već poraslo i postalo samostalnije, sve ove rutine postaju prošlost kada dođe drugo dete.

Čim druga beba stigne u kuću i počne novi ritam života, brzo naučimo da imati dvoje male dece sa sobom donosi ogromnu promenu u životu.

Tada shvatate da imate mnogo više stvari oko kojih se možda nećete složiti sa supružnikom. Ranije ste pronašli sistem kako da budete roditelj jednog deteta što je dovoljno teško, ali sada morate da shvatite kako da se nosite s dvoje dece koja imaju različite potrebe i ličnosti, ali i kako da utičete na njihovu interakciju.

srećna porodica, roditelji deca, ćerke, stan, useljenje, dom,

Foto: Shutterstock

Evo nekoliko saveta koje je jedan otac naveo na portalu HuffPost.com.

Nemojte biti previše samouvereni

- Čak do drugog dana nakon što je naše drugo novorođenče stiglo kući osećao sam se odlično zbog dodatnih obaveza, ali ubrzo sam se podsetio da se bebe bude noću i po nekoliko puta i da njihovi zahtevi moraju da se ispunjavaju u bilo koje vreme tokom 24 sata - rekao je ovaj otac i dodao:

- Često se dešavalo da imamo razumevanja za bebu, ali nismo uvek prepoznali da drugom detetu i dalje treba mnogo pažnje i da još uvek nije naučilo da deli pažnju. Tada shvatate da je nemoguće da sa svakim detetom provedete onoliko vremena koliko biste želeli. Nijedno radno iskustvo niti životno vas ne može pripremiti na ovo.

Zaboravite na spavanje

Svi znamo koliko nam je san bitan. Zato je važno da iskoristite svaki slobodan minut da nadoknadite izgubljeni san. Čuveni savet "spavaj kada i beba spava" ubrzo shvatamo da se odnosi na sve nas.

Iako biste nekada radili nešto drugo dok beba i starije dete spavaju, najbolje je da tada i vi odremate, jer nespavanje i umor utiču na vaše psiho-fizičko zdravlje.

Mama i tata su tim

Sve je u timskom radu. Saradnja i dogovaranje sa supružnikom je ključna. Odlično je ako ste sinhronizovani i radite po dogovoru naročito tokom jutarnjih i večernjih obaveza oko dece.

Ako mislite da je izlazak s jedim detetom napolje težak, ne znate šta je s dvoje. Najbolje je da napravite raspored kada su obroci, kada je kupanje, odlazak u park, popodnevna dremka i da se toga pridržavate, jer bebe ali i deca vole rutinu i posebno su sigurni i dobri kada tu rutinu poštujete.

Tada shvatate koliko je zapravo teško samohranim roditeljima, jer je često teško i kada su oba roditelja prisutna.

porodica deca raspust čitanje

Foto: Shutterstock

Slobodno vreme je dragocena stvar

- Pre neki dan me je kolega pitao da li sam skoro gledao neki dobar film? Stvarno? Film? Ne mogu da se setim kada sam poslednji put bio u pozorištu, a što se televizije tiče ne znam koje se serije i filmovi puštaju osim ako nije reč o crtanim filmovima na dečijim programima - objasnio je slikovito ovaj otac.

Ipak, zapamtite da nije svaki dan podjednako težak i da ćete na sve teškoće zaboraviti u minutu kada ih vidite kako se igraju i kako međusobno razgovaraju.

Naravno da će biti svađa, ali oni će se iskreno voleti i neće biti ničeg lepšeg od toga dok ih gledate kako se igraju zajedno. Zabavno će biti gledati mlađe kako obožavaju starije, kako uče nove stvari i svojim izjavama vedre vaš oblačan dan.

Da, biće teško - nekim danima preteško, nekim danima lakše, ali jedno je sigurno: ne biste to menjali ni za šta na svetu.

Kakvo je vaše iskustvo, ukoliko ste roditelj dvoje dece? Pišite nam u komentarima...

Video: Od Crne gore do Vladivostoka: Porodica jahtom obišla ceo svet za osam godina

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Porodica

Komentari

  • Ja sam

    9. jul 2022. | 12:10

    Ponosna majka 5torice sinova.... Da je lako nije.. Nekad je toliko teško da ne znam ni koji je dan... Ali kad se nasmeše... Kad te zagrle.... Sve teško, loše zaboravim.

    Podelite komentar

  • Dragana N

    9. jul 2022. | 15:52

    Cesto cujemo da su nase bake, pa i majke imale po 5,6 i vise dece i sve uspevale. Pa evo komentara na to. Tada se radjalo vise dece, to stoji. Bake i dosta majki uglavnom nisu radile. Nisu imale masinu za ves, ali se zato znalo, jedna do dve kombinacije odece za igru i par za skolu. Pralo se na ruke, ali u vrh glave jednom nedeljno jer se odeca za igru nosila vise dana, dosta vise dana. Niko nije isao na engleski, na sport, i slicno, ili bar retko ko. Kupalo se samo subotom. Kuvalo se u jednom loncu i jelo se bez biranja. Hleb se mesio za nedelju dana. Itd, itd. A kako je danasnjim majkama, bolje da ne nabrajam, to svi znamo. Imam troje dece, puno skole i vec puno staza. Nemojte me uopste pitati kako mi je. Mnogo je tesko i mnogo lepo!!!

    Podelite komentar

  • Banjac

    9. jul 2022. | 11:05

    Ja imam troje dece i mogu vam reći da sam PONOSAN, SREĆAN i ZADOVOLJAN!

    Podelite komentar