• 0
 ≫ 

Devojčice sa ovim imenom su pametne i uzvišene, hrabre i talentovane

 ≫ 

Ime Kasja se našlo na 67. mestu najpopularnijih imena za bebe u Beogradu tokom 2021. godine

  • 0
Znacenje imena, devojcica, Nedelja 3. jul, Katarina

Ilustracija: Telegraf/Shutterstock

Ime Kasja je je grčkog porekla od imena drveta "sena" ili kod nas poznatije kao ukrasno drvo sa žutim lišćem i bez jestivih plodova.

Druga tumačenja smatraju da ime Kasja potiče od imena Kasje Carigradske, prve žene koja je u tadašnje vreme bila suviše obrazovana da bi bila carica.

Dalje, tumačenje imena Kasja ili varijante iz grčkog jezika Kassia znači da je to ona koja je pametna i uzvišena, ona koja je previše inteligentna,učena, nadarena, obrazovana, plemenita, željna, hrabra, talentovana...

Iako je neko vreme bilo zaboravljeno, ovo ime u Srbiji postaje sve zastupljenije i nalazi se među sto najdavanijih imena devojčicama.

Upravo po imenu i po značaju velike Kasije Carigradske ili Kasije Konstantinopoljske, prve monahinje u Vizantijskom carstvu, i jedne od najobrazovanijih žena svog vremena, ime je postalo i ostalo popularno i danas u Grčkoj, ali nije retko ni u Italiji, Španiji i u Turskoj.

Glavna i prva predstavnica ovog imena Kasija Konstantinopoljska je pored obrazovanja bila simbol lepote, bila je inteligentna, poznata kao prva žena koja je komponovala muziku i bila pesnikinja.

Kada je vizantijski car Teofil tražio sebi caricu, Kasja mu se suprotstavila, pa je tako izgubila šansu da mu postane žena i buduća carica. On je tada oženio caricu Teodoru, a Kasija je osnovala 843. godine manastir u Carigradu, gde je bila poglavar i tu je ostala sve do svoje smrti.

Ime Kasja se našlo na 67. mestu najpopularnijih imena za bebe u Beogradu tokom 2021. godine. Prognozira se da će u budućnosti dospeti među 20 najpopularnijih imena na teritoriji Beograda.

Video: Ovaj čovek u glavi ima pravu fudbalsku enciklopediju: Pamti imena na hiljade igrača

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica