• 0
 ≫ 

One su postale mame u 40-im: Dokazale su da godine ne uslovljavaju mogućnost posvećenog roditeljstva

 ≫ 

Sve što je potrebno jesu ljubav, pažnja, a one svojoj deci prenose i bogato životno iskustvo

  • 0
Madona Naomi Campbell Kembel Nikol Kidman Foto: Profimedia/Zuma Press, /Prensa Internacional / Zuma Press, Tanjug/AP

Moglo bi se pomisliti da je novi trend zavladao među poznatim ličnostima - rađanje dece u ranim 20-im, kao Kajli Džener. Tehnički, rađanje bebe sa 35 ili više godina medicinski se smatra "gerijatrijskom trudnoćom" iako postoje kritike ovakve terminologije.

Međutim, postoje brojne zvezde koje su postale mame u dobi od 40 godina ili više. Mnoge holivudske mame su otvoreno i ponosno govorile o vantelesnoj oplodnji ili drugim tretmanima plodnosti koji su im pomogli da zatrudne, sa partnerom ili bez njega. Druge su išle putem surogat majčinstva ako nisu mogle same da iznesu trudnoću, bilo sa svojim jajnim ćelijama ili sa donorskim.

Ove netradicionalne metode začeća dokazuju da više ne postoji samo jedan put da postanete roditelj – ili jedan preporučeni uzrast u kome se to može učiniti. A danas, zbog zahtevnih profesionalnih života, između ostalog, sve je više žena koje biraju put kasnog majčinstva. To dokazuje da žena u četrdesetim i pedesetim godinama i dalje može biti savršen roditelj jer osim majčinske ljubavi, može da ponudi i sve životno iskustvo i zrelost koju ima.

Ove mame su pravi primeri za to.

Janet Jackson, Dženet Džekson Foto: Tanjug/AP

1. Dženet Džekson

Pevačica koja se udala za trećeg muža 2012. rodila je dečaka početkom 2017. u 50. godini. Svoju trudnoću je nazvala "blagoslovom". Objavljeno je da je njen porođaj protekao bez komplikacija.

Dženet je uradila ono što mnogi misle da je nemoguće - začela je na pragu pedesetih. U to vreme bila je udata za biznismena Visama Al Manu i zatrudnela je prirodnim putem. Nikada nije otkrila medijima da li je bila na bilo kakvom lečenju neplodnosti, ali koliko se može zaključiti, trudnoća je protekla glatko. Ipak, to nije sprečilo tabloide da donose zaključke i smišljaju teorije o njenoj trudnoći. Ali sama Dženet se nikada nije bavila otkrivanjem istine ili negiranjem bilo kakvih navoda. Za nju je najveći Božji dar to što je uspela da zatrudni u tim godinama i posve se posvetila odgajanju svog sina.

2. Madona

Pevačica de drugi put porodila u 42. godini, na svet je donela dečaka po imenu Roko, 2000. godine. Njena najstarija ćerka rođena je 1996. godine, kada je Madona imala 38 godina. Kasnije je Madona proširila svoju porodicu usvajanjem još četvoro dece.

3. Nikol Kidman

U dobi od 24 godine, Nikol Kidman je doživela pobačaj dok je bila u braku sa Tomom Kruzom. Nakon toga, tadašnji par se odlučio za usvajanje i postali su roditelji dečaka i devojčice. Međutim, 2008. godine glumica je u svojim 40-im dočekala svoju prvu biološku ćerku sa suprugom Kitom Urbanom.

Dok je pokušavala da zatrudni po drugi put, Kidman je ponovo imala problema sa začećem i potencijalnih problema sa zadržavanjem trudnoće. Ali zahvaljujući surogatu, Kidman i Urban su 28. decembra 2010. dobili još jednu ćerku.

Meryl Streep Meril Strip Foto: Profimedia/Marion Curtis/StarPix for Columbia Pictures/Shutterstock Editorial

4. Meril Strip

Oskarovka je 1991. rodila svoje četvrto dete, ćerku Luizu, samo 10 dana pre nego što je napunila 42 godine. Ona je opisala svoj porodični život, rekavši:

"Majčinstvo, brak, to je umeće balansiranja".

Čini se da Strip nikada nije javno pričala o svojoj trudnoći, tako da je nepoznato da li je imala problema sa začećem u 40-im godinama ili pre toga.

Selin Dion Celine Dion Foto: Profimedia/SplashNews.com/Christopher Peterson

5. Selin Dion

Sa 42 godine, nakon višestrukih neuspelih pokušaja vantelesne oplodnje, Selin Dion je rodila dečake blizance, Edija i Nelsona. Muzičarka koja je osvojila Gremi borila se šest godina da zatrudni, pre nego što je zatražila pomoć specijaliste za plodnost i konačno rodila svog najstarijeg sina Renea Čarlsa u svojim ranim 30-im.

Pokušavajući ponovo da zatrudni u svojim 40-im, Dion je rekla za "Dobro jutro, Ameriko" da nije spremna da odustane.

- To je neprocenjivo. Pa, znate šta? Imala sam pobačaj. Pokušali smo VTO još tri puta. Nije uspelo. Pokušavamo ponovo iz petog pokušaja - rekla je pre nego što je uspešno zatrudnela.

Hale Beri Foto: Tanjug/AP/Chris Pizzello

6. Hale Beri

Glumica sa holivudske A-liste dočekala je svoje prvo dete Nahlu u 41. godini, a zatim je rodila svog mlađeg sina, kada je imala 47 godina. U intervjuu sa Elen Dedženeres, Beri je otkrila da je njena druga trudnoća u kasnim 40-im (za koju je objasnila da je "gerijatrijska trudnoća"), bila potpuno iznenađenje.

- Bila sam, znate, u premenopauzi, tako da je ovo što se desilo bio ogroman šok - objasnila je u emisiji kod popularne voditeljke.

7. Naomi Kembel

Postoji široko rasprostranjena spekulacija da je Naomi koristila surogat, popularanu metodu među starijim slavnim majkama, zbog činjenice da nikada nije viđena sa trudničkim stomakom u mesecima koji su prethodili porođaju. Ona se nije mnogo obazirala na nagađanja, samo je rekla "ovo dete je moje" i time stavila tačku na pitanja o tome.

Bilo kako bilo, ona je u svojim 50-im jako posvećena mama. Ona se trudi da kvalitetno vreme provede sa svojom ćerkom koja je nedavno i načinila prve korake, čemu je Naomi svedočila i tom prilikom ih i ovekovečila.

Salma Hayek Selma Hajek Foto: Tanjug/AP

8. Salma Hajek

- Mislila sam da će mi trebati pomoć da zatrudnim, ali ipak to nije bio slučaj - rekla je Salma Hajek za WebMD nakon što je rodila ćerku Valentinu, kada je glumica imala 41 godinu.

U intervjuu iz 2009. godine, WebMD je izvestio da je Salmina trudnoća bila zakomplikovana gestacijskim dijabetesom. Međutim, glumica je u više navrata izjavila kako je zadovoljna odlukom da kasnije postane mama jer oseća da je trenutno najspremnija za tu ulogu.

Video: Ko bi rekao da imaju 50 godina? Severinine vršnjakinje koje pršte kako izgledaju

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica