• 0

Stručnjaci upozoravaju na opasan uticaj Hagija Vagija, lika iz igrice kojeg obožavaju i deca u Srbiji

Hagi Vagi nije još jedna bezazlena dečja zanimacija, roditelji budite oprezni

  • 0
hagi vagi  huggy wuggy

Foto: Shutterstock

Stručnjaci su izdali upozorenje nakon što je horor lik Hagi Vagi prošao kroz roditeljski nadzor i pojavio se na dečjim sadržajima društvenih mreža i platformama za igru, prenosi "Ladbible.com".

Prodavnice u Srbiji takođe nude plišane igračke i figurice Hagi Vagi, a deca vrtićkog uzrasta zaiteresovana su za ovu horor figuricu i ne znajući njenu pozadinu.

Horor igrica "Poppy Playtime" za odrasle u proizvodnji MOB Games-a prati devojku koja je zarobljena u napuštenoj fabrici dok zlokoban lik Hagi Vagi počinje da je juri.

Hagi Vagi je plavi medved sa zastrašujućim krvavim oštrim zubima koji peva pesmu o grljenju i ubijanju ljudi. Igra je odmah postala hit, a sve zahvaljujući njenom kultnom negativcu.

Iako igrica nema jasno definisanu starosnu ocenu, njeni kreatori su je usmerili na adolescente, a ne i na malu decu.

"ABC news" izveštava da se nedavno Hagi Vagi pojavio na Tik Tok igrama za manju decu. Kao rezultat toga deca su počela da oponašaju ovog medveda-ubicu, te pevaju njegovu jezivu pesmu na igralištima.

dete. mobilni, ekran, igrice

Foto: Pixabay.com

Škole su izdale upozorenje u kojem smatraju da ovaj lik negativno utiče na decu i izaziva antisocijalno ponašanje.

Jedna osnovna škola iz Australije poslala je pismo roditeljima u kojem kažu da deca od pet godina igraju igre na igralištima gde grle jedni druge i pevaju zastrašujuće pesme kao što je "grlim te do smrti" i "dok ne udahneš poslednji dah".

Škole u Velikoj Britaniji takođe su obavestile roditelje da budu jako oprezni dok prate vrste igara koje njihova deca igraju.

Predstavnica Udruženja direktora osnovnih škola Južne Australije govorila je za ABC news o uticaju ovog jezivog lika na decu:

- Roditelji treba otvoreno da razgovaraju sa svojom decom o tome, a ne da izazivaju moralnu paniku. Sam Hagi Vagi izgleda prilično zastrašujuće. Njegovu pesmu možete da vidite na "Jutjubu"; ona je jako privlačna, ali ima nesrećan kraj. Morate biti oprezni i u razgovoru o tome jer možete da podstaknete detetovu radoznlost o tome i da dete bude motivisano da ode i da potraži te stvari - savetovala je ona.

Hagi Vagi nije ni prvi ni poslednji štetan sadržaj s kojim će se naša deca susresti tokom odrastanja, zato je jako važno da otvoreno razgovarate sa svojom decom o svemu.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica