Quantcast
  • 0

Ovo ime nekad su nosili dečaci, a danas je samo za devojčice: Ima i nežno, ali i tužno značenje

Ime Lola proslavila je popularna pevačica Zorana Novaković koja je odlučila da joj to bude nadimak pod kojim je nastupala i na Pesmi Evrovizije

  • 0
značenje imena Lela

Ilustracija: Telegraf/Shutterstock

Poslednjih godina ime Lola ponovo je postalo popularno u Srbiji, kao što je to bio slučaj šezdesetih godina prošlog veka. I tada su ga, kao i sada dobijale devojčice, iako je nekada na ovim prostorima ime Lola bilo prisutno isključivo kao muško ime i davano je dečacima kao znamenje da budu zavodnici i šarmeri.

Ime Lola zapravo je nastalo kao nadimak od španskog imena Dolores, što u prevodu znači bol. Prema nekim izvorima, ime Dolores je simbolično i odnosi se na bol koji je majka Isusa Hrista osećala zbog raspeća svog sina.

Po drugom tumačenju, ime Lola nastalo je od rimskog imena Lolli, što u prevodu znači “poljska trava”.

Konačno, treće tumačenje govori da je ime nastalo od reči persijskog porekla i da u prevodu znači “lala”, odnosno “prolećni cvet”.

U indijskoj mitologiji ime Lola dovodi se u vezu sa boginjom Lakšmi koja je bila boginja blagostanja, ljubavi i sreće, te se zato veruje da devojčicama koje ponesu ovo ime u životu neće manjkati ni materijalnih dobara, a ni ljubavi.

Na prostorima bivše Jugoslavije ime Lola zablistalo je šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka, kada je zabavno-muzičkom scenom harala Zorana Novaković, poznata kao Lola Novaković. Bila je “kraljica evergrina” i, po mišljenju mnogih, njenu slavu na ovim prostorima nikada niko neće moći da ponovi.

Ukoliko poznajete neku Lolu, pošaljite joj ovu priču o poreklu i značenju njenog imena.

Video: Lola Radaković je je nova zvezda Telegraf Editorijala: Verujem u ljubav, onu pravu i iskrenu

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica