• 0
 ≫ 

10 tajni kako da imate srećan, zdrav i blizak porodičan život sa decom

 ≫ 

Saveti koje možete lako da upotrebite u svom domu da biste stvorili radosnu i povezanu porodicu

  • 0
Srećna porodica Foto: Shutterstock

Šta je potrebno da se stvori srećna porodica, kada savremeni život preti da nas preplavi? Evo deset tajni srećnih porodica koje možete lako da upotrebite u svom domu da biste stvorili radosnu i povezanu porodicu, u kojoj svi cvetaju, pa čak i tinejdžer cene porodično vreme.

1. Usklađivanje posla i kućnog života

Nije lako uskladiti svoj posao i kućni život, ali način na koji sa time upravljate može da napravi veliku razliku u vašem odnosu sa porodicom. Napraviti ravnotežu između posla i kuće – jasno uklapanje poslovnih obaveza podićiće vađe vaše samopoštovanje, jer ne neće onda uvek brinuti o zanemarivanju svojih obaveza u bilo kojoj oblasti. Osetićete da bolje kontrolišete svoj život. Vaša porodica će biti srećnija što vas vidi češće, a vi ćete imati i kvalitetan život daleko od kuće.

2. Pazite na sebe

Roditelji često provode sve svoje vreme brinući se za sve ostale u porodici i veoma često zaboravljaju na sebe. Ako ne brinete o sebi, možete na kraju da se osetite jadno i ogorčeno i nećete moći da pružite svojoj deci potrebnu podršku. Priznajte sebi da i vi imate svoja osećanja i potrebe. I ne, nije sebično ugoditi sebi s vremena na vreme! Ne mora da bude skupo – ali odvajanje vremena da uradite upravo ono što vi želite, čak i ako traje samo 10 minuta dnevno – veoma je važno.

3. Disciplina

Umesto da o disciplinovanju dece razmišljate kao o kazni, trebalo bi da je koristite kao način da naučite svoju decu kako da zadovolje svoje potrebe, a da nikoga ne povrede ili uvrede. Disciplinovanjem učite svoje dete kako je moglo drugačije da se pozabavi situacijom i kako sledećeg puta može drugačije da postupi. Ovaj način je i pozitivniji i konstruktivniji.

Srecna porodica, familija, useljenje, nova kuca Foto: Shutterstock

4. Postavljanje granica

Često koristimo granice da zaštitimo decu od povrede ili opasnosti. Ali važno je i da im objasnite zašto granice postoje, umesto da samo izdajete naređenja. Ako ih povučete od otvorene vatre, objasnite i zašto ste to uradili. Deca možda nerado prate uputstva ako im roditelji naređuju, međutim, objašnjenje zašto su uputstva važna pomoći će vašem detetu da razume, a samim tim i da sarađuje.

5. Komunikacija

Komunikacija je važna i u dobrim i u teškim vremenima. Deci je često teško da pretoče svoja osećanja u reči i nekad im je samo dovoljno da znaju da ih roditelji slušaju. Razgovarajte o sebi – ne samo o svojim problemima, već i o svom svakodnevnom životu. Ako se osećaju uključenim u stvari koje radite, veća je verovatnoća da će uvideti vrednost uključivanja i vas u stvari koje oni rade.

6. Kvalitetno vreme

Pokušajte da organizujete nekoliko puta nedeljno da provedete vreme zajedno kao porodica – makar tri zajednička obroka nedeljno. Ovo će vam svima dati priliku da se povežete i razgovarate o važnim kao i o zabavnijim temama. Zamolite svoju decu da vam pomognu u poslovima ili u obavljanju zadataka. Možda će protestovati, ali će se osećati uključenim u vaš život umesto da budu autsajderi.

7. Zajedničke odluke

Kod starije dece je normalno da testiraju granice svojih roditelja da vide gde i kako mogu da se izvuku. Možda ćete morati da prilagodite te granice dok deca odrastaju u tinejdžere. Možda, čak, možete i da ih uključite u te pregovore o novim granicama. Previše ograničenja je teško pratiti, zbog čega je dobra ideja da sagledate koje su vam granice zaista važne, kao što su one vezane za bezbednost vaše dece, a oko kojih granica baš i ne vredi da se ozbiljnije borite. Uz manje ograničenja, vaša deca će ceniti da su granice koje postavljate ozbiljne.

srećna porodica, roditelji deca, ćerke, stan, useljenje, dom, Foto: Shutterstock

8. Tešite se međusobno

Važno je da porodica bude tu jedni za druge kroz teška, kao i u dobra vremena. Ako se dogodi porodična tragedija, ili član porodice ima problem, okupljanje svih članova porodice zaista može da pomogne. Vašoj deci će u takvom trenutku biti potrebna vaša pomoć, a važno je da budete otvoreni i da komunicirate sa njima. Biće im potrebno uveravanje i objašnjenje i reagovaće različito u zavisnosti od njihove starosti. Takođe može da pomogne i razgovor sa nekim nepristrasnim.

9. Budite fleksibilni

Više od svega, deca samo žele da provode vreme sa svojim roditeljima. Zabavno je izdvojiti vreme za improvizovanu igru ili neplanirani izlet u park, kao i da budete deo nečega ćega ćete se vi i vaša deca rado sećati. Dobro je imati rutinu, ali nije kraj sveta ako se s vremena na vreme ona prekine radi spontane zabave i igre. Za zaposlene porodice, može biti korisno da s vremena na vreme organizuju neko lenjo popodne zajedno.

10. Provedite kvalitetno vreme sa svojim partnerom

Kada par dobije decu, nekada je veoma teško da pronađu vreme za sebe i partnera, ali je veoma važno je da nađete vremena jedno za drugo. Na kraju krajeva, deca uče o odnosima od svojih roditelja. Uverite se da često komunicirate sa partnerom o svakodnevnim stvarima, kao i o stvarima o kojima uživate da razgovarate. Pokušajte da organizujete vreme koje možete da provedete jedno sa drugim, bilo da se nađete negde na ručku ili makar kafi ili samo da se opustite ispred TV-a zajedno.

Video: Da li je ovo beba šef u stvarnom životu: Nakon naporne dremke i kupanja, dobro dođe masaža

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica