• 1
 ≫ 

Majka očajna: "Decu sam odvela na odmor, a njima je zanimljiv samo telefon"

 ≫ 

Ova majka sigurno nije usamljeni slučaj. Da li je i vašem detetu dosadno i jedino zadovoljstvo mu pruža ekran telefona?

  • 1
devojcice, tinejdžeri, telefon, mobilni Foto: Pixabay

Jedna majka troje dece ostala je u čudu nakon porodičnog odmora sa svojom decom. Nadala se da će provesti kvalitetno vreme sa svojim ćerkama, ali to se nije dogodilo.

Umesto da su tokom odmora istraživali okolinu, šetali i uživali, njena deca su provela najviše vremena gledajući u telefone, prenosi "Mirror".

Većina roditelja zamišlja da će odmor da provede napolju, zabavljajući se, ali tri devojčice ove majke želele su da većinu svog vremena provedu u sobi uz telefone.

Ona je na portalu za roditelje "Mumsnet" opisala frustraciju koju je doživela od svoje tri ćerke, koje imaju 13, 16 i 21 godinu.

- Toliko dugo sam čekala na odmor sa ćerkama. Nemojte misliti da nisam znala da će svako u nekom momentu želeti trenutak samo za sebe. Ipak, kada sam uhvatila sebe da pokušavam da ih izvučem napolje, a već je bilo dva sata posle podne, to je bila kap koja je prelila čašu. Rekla sam im da su vreme mogle da provode kraj telefona i kod kuće i da nije trebalo ni da idemo na putovanje - napisala je.

Ovakva situacija nije vezana samo za ovu majku i njenu decu. Današnja deca sve više vremena provode na telefonu, druže se preko telefona, pa čak i kada izađu napolje, koriste telefone, umesto da se igraju kao što su se deca nekada igrala.

Roditelji dolaze u situaciju da se dete koje je na raspustu i nema svakodnevne obaveze dosađuje i ništa mu nije zanimljivo osim ako u rukama ne drži telefon. Čak nova generacija dece ide toliko daleko da im je dosadno na porodičnim putovanjima i letovanjima ako im nije omogućen pristup mobilnom telefonu, gde koriste društvene mreže i igraju različite vrste igrica.

Današnja deca su prema mišljenju stručnjaka zbog toga nesamostalna i osetljivija nego ranije generacije. Usamljeni su i depresivni. Teže procenjuju druge ljude i teže se druže jer su navikli na iskrivljenu sliku stvarnosti stvorenu na internetu.

- Postoje uverljivi dokazi da uređaji koje smo mladima dali u ruke imaju ogromne posledice po njihovo zdravlje i čine ih veoma nesrećnim - kazala je jednom prilikom psihološkinja Džin Tvengi doktorka sa Univerziteta u Mičigenu.

Da li vaša deca provode vreme na telefonu i da li se trudite da im to vreme ograničite?

Video: Mamu jedanaestoro dece osudili zbog ishrane mališana, ona odgovorila: Trudna sam i umorna

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Porodica

Komentari

  • Зоран Ловћенац

    23. jul 2022. | 11:34

    О томе се размишља много радније

    Podelite komentar