• 3

O njima i njihovom spotu već danima priča cela Srbija: Za Ona.rs su rekli sve šta im je na duši

Dvojac Ana i Marko posvećeni su uvođenju telesne muzike u svakodnevnu praksu vaspitača, učitelja i nastavnika kroz stručna usavršavanja, a njihova nesvakidašnja pojava na mrežama izazvala je različite reakcije publike, od oduševljenja do kritika

  • 3

Možda ste imali priliku ovih dana da naletite preko društvenih mreža na neobičnu koreografiju još neobičnijeg para, Marka i Ane, članova grupe "Alice in Wonder Band", koji kroz ples i pesmu, preko Tik Toka, pokušavaju da podignu ekološku svest svojih pratilaca.

Ako jeste, sigurno ste stekli neki utisak o njima, a ako niste, obavezno pogledajte.

Ovaj dvojac koji nastupa širom regiona i Evrope za publiku svih uzrasta posvećen je uvođenju telesne muzike u svakodnevnu praksu vaspitača, učitelja i nastavnika kroz stručna usavršavanja koja nude onlajn i uživo.

@aliceinwonderbandserbia Ljudu, ne bacajte smeće ‐ nova pesma iz projekta "sa decom iz OŠ "23. oktobar" Sremski Karlovci" #CapCut #telesnamuzika #telesneperkusije #aliceinwonderband #ekologija #awb ♬ original sound - Alice in WonderBand

Oni uče decu i odrasle na radionicama telesne muzike i telesnih perkusija, a njihova nesvakidašnja pojava na mrežama izazvala je različite reakcije, od oduševljenja do kritika.

Marko i Ana, međutim, za Ona.rs objašnjavaju šta ih je inspirisalo na njihov neobičan pristup.

- Marko Dinjaški, moj suprug i umetnički partner, i ja živimo već 25 godina u prirodi, na obronku Fruške gore. Znam da je deo odluke da se preselim u prirodu došao i od moje potrebe da budem ekološki svesna. Kao dete sam u 4. razredu osnovne škole pokrenula ekološki časopis "Oaza" u okviru OŠ "Jovan Popović". Tada se svest o ekologiji nalazila na nivou ideje da đubre ne treba da bacamo van kante. Danas moramo bolje, jer đubre ne nestaje kada ga bacite u kantu.

Upitani da objasne koje su njihove konkretne poruke, pogotovo koja ih ekološka pitanja najviše brinu, s obzirom na to da je jedan od video-klipova posvećen upravo ekologiji, dvojac ističe:

- Umetnost kojom se bavimo, telesna muzika i telesne perkusije, najviše je ekološka od svih, jer nam nije potrebno ništa sem svojih tela i veštine da bismo stvarali muziku. To je poruka koju prenosimo bez reči. Naš način života je druga poruka. Imamo automobil, jer nam je potreban zbog nastupa, radionica i putovanja. Koristimo ga koliko moramo. U gradu pešačimo. Skupljamo plastičnu i metalnu ambalažu i recikliramo. Kompostiramo organski otpad. Kupujemo što manje proizvoda možemo u plastičnim pakovanjima. Ja sam vegetarijanac, Marko jede meso povremeno. Retko kupujemo novu odeću, a nove kostime je kostimografkinja "reciklirala" od materijala iz robnih rezervi moje bake, od materijala starijih od mene, i ručnih radova. Vodu koju koristimo točimo na izvorima u Sremskim Karlovcima, ne kupujemo je. Ne uspevamo da potpuno eliminišemo smeće, ali sve resurse koje imamo koristimo štedljivo, zbog naše dece i budućih generacija.

Reakcije su oprečne - jedni ih hvale i oduševljeni su njihovim pristupom problemima, a javljaju se i negativni komentari. O tome kako to utiče na njih, Ana i Marko dogovaraju:

- Pesma "Ljudi, ne bacajte smeće" je odličan primer za obe vrste reakcija i komentara. Deo je projekta "Detlići - telesna muzika za decu", koji od marta sprovodi naše udruženje "Otvoreni krug Novi Sad" u OŠ "23. oktobar" u Sremskim Karlovcima uz podršku Trag fondacije u okviru poziva "Aktivne zajednice". Želimo da edukujemo decu na ekološke teme i da ih pokrenemo na ekološki aktivizam na lokalu. Osim toga, bavimo se vežbama motorike i muzikom za decu. Za ovu pesmu, tekst je pisalo troje dece iz trećeg razreda, jer smo želeli da im pružimo priliku da izraze svoje mišljenje. Decu treba slušati, jer imaju šta da kažu. Osim toga, to je jedini način da se osete kao ravnopravni građani društva, da ih neko pita za mišljenje. Marko i ja smo napravili aranžman za pesmu i postavili na naše društvene mreže i TikTok nalog, koji smo nedavno otvorili. Komentare pronađite sami. Živimo u društvu koje je spremno da osuđuje bez toga da trepne - i bez proveravanja o čemu se, zaista, radi. No, mi se ne bavimo samo muzikom za decu ili umetnošću u službi ekologije. Kada nastupamo uživo, publika je oduševljena našim umećem. To je ono što nas najviše motiviše.

Šta ih inspiriše i da li su se ugledali na nečiji rad - navode par primera.

- Telesna muzika je savremeni umetnički izraz. Ima puno umetnika koji je koriste u svojim nastupima, kao i u radu sa decom, mladima i odraslima. Santi Seratoza, telesni perkusionista i koreograf iz Španije, na primer, Sara Lazaki, umetnica iz Hamburga, koja je svojevremeno nastupala sa američkom trupom "Stomp" ili "Barbatuks", čija pesma vam je poznata iz crtaća "Rio 2". Sarađujemo sa internacionalnim umetnicima, a ove jeseni organizujemo prvi festival telesne muzike u Srbiji i regionu, "Novi balkanski ritam" u Sremskim Karlovcima. Dovodimo umetnike iz Njujorka, Barselone i Hamburga, koji će predavati na radionicama i nastupati na festivalu. Pridružite nam se i otkrijte svet telesne muzike - i osetite dašak svetske scene u malom gradu.

S obzirom na to da je par podelio snimak devojčica koje su ih "imitirale" u plesu i igri, nameće se pitanje da li su poruke poslate deci ili odraslima. Upitani kako se osećaju što su se poruke koje šalju primile kod dece, veoma su ponosni.

- Naše poruke su namenjene svima koji za njih imaju sluha - pa i onima koji nemaju, očigledno. Muzika nađe način da se "usadi" i prenese poruku, makar i kao ona pesma koja vam zvoni ceo dan u glavi i nervira vas... Na našem "Jutjub" kanalu je 90 kratkih radionica sa koreografijama i pesmama za decu različitih uzrasta. Sve je počelo kao gostovanje na "Jutjub" kanalu Jasminke Petrović za vreme karantina u njenom "Čitanjac, igranjac". Nakon toga su radionice koristile vaspitačice, učiteljice, nastavnice za vreme karantina, kao domaće zadatke za decu koji povezuju srpski, muzičko i fizičko. Naša kultura je izrazito verbalna, zato se prilično zapostavlja razvoj motorike. Posebno danas su deca zabavljena najviše kompjuterima, ekranima i mobilnim telefonima. Očigledno da sve što radimo, živimo i zalažemo se znači da plivamo uz reku. Nastavljamo, i radi sebe i radi drugih.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Porodica

Komentari

  • Vladimir

    22. jul 2022. | 19:31

    Sve je lakse od motike.

    Podelite komentar

  • Gordana

    23. jul 2022. | 08:58

    Bravo za ideju, licno mislim da deca posebno manja3, 4 godine vise slusaju pesmice nego price i da je ovo bas prihvatljivo. Samo napred ljudi, bravo.

    Podelite komentar