• 1
 ≫ 

Dame sa ovim imenom pune su života, energije i uvek mlade duhom

 ≫ 

Ovo ime se davalo devojčicama kako bi bile zaštićene, dobrog zdravlja i pozitivne energije

  • 1
značenje imena Nola Ilustracija: Telegraf/Shutterstock

Žensko ime Nevena potiše još od starih Slovena, ali je i tradicionalno srpsko ime koje se u poslednje vreme vraća na listu čestih imena namenjena ženskoj deci.

Kako su se u prošlosti imena novorođenoj deci davala u cilju da ih zaštite od uroka, bolesti i da im podare zdravlje i sreću u životuo, ime Nevena je bilo među ženskim ličnim imenima za koje se smatralo da simbolizuje upravo to.

Ime Nevena, navdno, vodi poreklo od lekovite biljke neven što simbolizuje zdravlje, jedrost i snagu, te se iz ovog razloga rado davalo novorođenim devojčicama. Takođe, prema nekim etimolozima, ime Nevena vodi poreklo od glagola “venuti”  pa se ovo ime dobija od složenice “ne” i “venuti”,  čime označava žensku osobu koja "ne vene", odnosno koja je živahna, mlada duhom i zdrava.

Prema još nekim popularnim tumačenjima o poreklu ovog imena, preneseno značenje imena Nevena je "ženska osoba koja je nežna kao cvet", "lepa žena, zdrava i puna život", "žena koja zrači energijom, koja je večito mlada”, "vedra duhom, oličenje jedrosti i zdravlja".

Među najčešćim nadimcima i skraćenim verzijama imena Nevena najčešći su Nena, Nensi, Nenika, Neuška, Nenina...

Od naših poznatih dama koje nose ovo ime izdvajamo TV voditeljku Nevena Madžarević, manekenku Nevenu Lipovac, alpsku skijašicu Nevenu Ignjatović, pop pevačica Nevenu Božović i košarkašicu Nevena Jovanović.

Kada tumačimo ime Nevena sa strane numerologije, poznavaoci kažu da je njen srećan broj 4, a astrolozi kažu da su žene s ovim imenom sklone da zanemare emocije kada donose važne odluke, kao i da vode računa o tome kome poklanjaju poverenje i uglavnom razmišljaju racionlano i "hladne glave".

Sve su ovo zanimljivi i valjani razlozi da u najuži izbor imena za vašu devojčicu uvrstite i ovo lepo žensko ime.

Video: Mama, vidi šta sam donela iz parkića: Porodica sada mora da usvoji glodara kao ljubimca

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Porodica

Komentari

  • Mama

    31. jul 2022. | 14:33

    Nevena moja mila, volim te. Tvoja mama♥️

    Podelite komentar