• 0
 ≫ 

Dečaci sa ovim imenom žive u svetlosti, razdanjuju i pobeđuju mrak

 ≫ 

Ovo ime se daje osobi koja će živetu u svetlosti, koja donosi svetlost svuda gde se nađe, koja razdanjuje i pobeđuje mrak...

  • 0
Znacenje imena Ignjat Ilustracija: Telegraf/Shutterstock

Istok je vrlo rasprostranjeno slovensko ime tokom ranog srednjeg veka.

Prema jednom tumačenju ime Istok vezano je za stranu sveta, onu na kojoj se rađa Sunce. Prema tom tumačenju ovo ime se daje osobi koja će živetu u svetlosti, koja donosi svetlost svuda gde se nađe, koja razdanjuje, pobeđuje mrak...

Prema drugom tumačenju u osnovi imena Istok je reč "tok", "istakati", "izvor". Po tom tumačenju ime je vezano za vodu i označava početak, izvor života, čistotu, kao što je voda najčistija i obično se daje za prvo rođeno dete.

Veruje se da su dečaci sa ovim imenom pošteni, kreativni i nezavisni. To su duhovno snažni ljudi koji razvijaju svoje duhovne sposobnosti. Sposobni su da prebrode mnoge teskoće u životu. Rutinu života podnose lakše nego drugi. Sposobni su da vole čista srca.

Tokom šezdesetih godina u Srbiji imena kao što su Sever, Istok i Jug smatrana su neobičnim, pa iako ni danas imena koja su vezana za strane sveta nisu tako česta u Srbiji ipak su nam dobro poznata i roditelji ih, više nego ranije, biraju za svoje naslednike.

Video: Ivana i Petar progovorili o dolasku blizanaca: Otkrili ko im je pomogao da izaberu imena

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica