• 0

On je borben, uporan i neustrašiv: Muško ime koje je u Srbiji popularno punih 10 vekova

Postoji više teorija o etimologiji imena Marko

  • 0
Znacenje imena Momčilo

Ilustracija: Telegraf/Shutterstock

Trendovi u davanju imena se menjaju, ali jedno muško ime opstaje i uspešno odoleva pod „naletom“ onih modernih. Reč je o imenu Marko koje je na prostorima Srbije prisutno vekovima i nikada nije gubilo na popularnosti.

Postoji više teorija o tome kako je nastalo ovo muško ime. Po jednoj od njih, ono je nastalo od reči Mars, kako se u rimskoj mitologiji nazivao bog rata. Po drugoj, ime Marko potiče od latinskog ličnog imena Markus, a po trećoj nastalo je od imena Martius što označava muškarca koji je rođen u martu. Postoji i četvrto tumačenje po kom je ime nastalo od reči maris, što u prevodu znači muževan.

Ono što se pouzdano zna je da se ime Marko prvi put pominje u srpskoj istoriji u 11. veku. Ban raške banovine nosio je ime Marko koje su Srbi primili po apostolu Marku.

Smatra se da je ime Marko postalo posebno popularno u 14. veku zahvaljujući Marku Mrnjavčeviću, sinu kralja Vukašina koji je ušao u legendu kao Kraljević Marko.

Ime Marko popularno je kako u Srbiji, tako i u Hrvatskoj, Crnoj Gori, Makedoniji, Švedskoj, Italiji, Norveškoj, Holandiji, Nemačkoj i Velikoj Britaniji, ali i u Kanadi i Australiji.

U prenesenom značenju, Marko je onaj koji je borben, uporan i neustrašiv, ali i zaštitnik porodice i čuvar ognjišta.

Ukoliko poznajete nekog Marka, pošaljite mu ovu priču o poreklu i značenju njegovog imena.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica