• 7

Do kada je normalno da deca viđaju roditelje bez odeće?

Mnogi roditelji se muče da saznaju kada bi trebalo da počnu da se "prikrivaju" i da budu diskretniji pred decom

  • 7
majka, dete, kupanje, kada, kupatilo, kupka

Foto: Shutterstock

Kupanje ili presvlačenje pred decom za mnoge roditelje je uobičajna stvar, ali u nekom uzrastu deteta svi su se zapitali da li i kada treba da se postave granice?

Prema jednom malom istraživanju, izlaganje dece roditeljskoj "golotinji“ nije imalo štetan efekat za decu uzrasta od tri do šest godina, prenosi "Smartparenting.com".

Profesor Kalifornijskog univerziteta u Los Anđelesu Pol Abramson, jedan od autora studije, kaže da nema ničeg lošeg u tome što ste nagi u prisustvu članova svoje porodice.

Iako njegova izjava deluje umirujuće, mnogi roditelji se i dalje muče da saznaju kad bi trebalo da počnu da se "prikrivaju“ i da budu diskretniji sa decom.

Autori predlažu sledeće smernice roditeljima o tome kako da razaznaju koje granice da postave kada je reč o golotinji u svom domu.

Naučite dete da svaka porodica ima svoja pravila o golotinji

Objasnite detetu da svaka porodica ima svoja pravila i da treba da nosi odeću uvek kada su drugi ljudi u blizini, jer gostima može da bude neprijatno.

Privatnost, a ne sramota

Jako je važno da deca shvate da biti go nije sramota, ali i da razumeju šta je privatnost. Ukoliko se vi kao roditelj osetite neprijatno da vas deca vide bez odeće, onda je vreme da to prestanete da radite.

Budite otvoreni za sva pitanja

Nikada nemojte da izbegavate pitanja dece kao što su "zašto mama nema muški polni organ, a tata ima". Potrudite se da odgovorite na ta njihova pitanja kao kada pitaju o njihovim prstima, očima ili bilo kom drugom delu tela.

Naučite decu da nisu sva tela ista

Treba da učimo decu od ranog uzrasta da smo po prirodi nesavršeni i da tela prolaze kroz razne promene.

Na kraju, vaše dete će biti vaš najbolji vodič, jer će pubertet biti ranjivo vreme kada deca počinju da se menjaju, a tada će možda poželeti da se sama prikriju i da ne budu mnogo otvorena po tom pitanju.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Porodica

Komentari

  • Brk

    13. avgust 2022. | 16:24

    Nikada nije normalno da deca viđaju roditelje bez odeće,cak ni kao bebe i to ne samo zbog male bebe,neprijatno je normalnom coveku da ide go pred detetom ma koliko ono bilo.

    Podelite komentar

  • Make

    13. avgust 2022. | 16:57

    Nije normalno nikad da idu bez odece pred detetom , dete pamti od prvog trenutka sve .

    Podelite komentar

  • Ne treba

    13. avgust 2022. | 17:11

    Nikada biti bez odeće pred decom

    Podelite komentar