• 0
 ≫ 

Ovo ime se davalo deci koja su željno očekivana: "Onaj koji je zaštićen od Boga"

 ≫ 

Značenje ovog imena obećava mnogo dobrih osobina dečaku koji mu je dao ime

  • 0
značenje imena Boris

Ilustracija: Telegraf/Shutterstock

Neka stara srpska muška imena nepravedno su zapostavljena, a među njima je i ime Bogdan koje ima veoma lepo i simbolično značenje.

Muško lično ime Bogdan spada u grupu staroslovenskih ličnih imena, a kod nas se polako vraća u upotrebu iako su dečaci retko krštavani tim imenom poslednjih decenija.

Prema starim verovanjima, muška deca sa imenom Bogdan su bila "zaštićena od Boga" koji im je darivao dobro zdravlje, sreću i uspeh u životu, ili su pak bila prvorođena deca koja su "dugo i željno očekivana", odnosno čiji roditelji nisu dugo mogli da imaju potomstva. U tom slučaju deca nosila ovo ime, jer su "bogom dana".

Značenje imena Bogdan obećava mnogo dobrih osobina dečaku koji mu je dao ime. Među njima su ambicija, upornost, staloženost, kontrola nad emocijama, smirenost i samopouzdanje.

Postoje i neke etimološke hipoteze koje idu u prilog tome da je ime Bogdan zapravo poreklom iz starogrčkog jezika, od imena Theodosis, koje je složeno od reči "theos" u značenju Bog; Stvoritelj, i od reči "dosis", koja znači dati, darovati; pokloniti.

Na području naše zemlje ovo ime je postojalo još u ranom srednjem veku, a o tome postoje i pisani dokazi. Ime Bogdan rasprostrnjeno je u: Srbiji, Rusiji, Sloveniji, Poljskoj, Ukrajini, ali i Bugraskoj, Rumuniji i Makedoniji.

Poznati Srbii koji nose ovo ime su Bogdan Bogdanović, košarkaš, ali i istoimeni arhitekta i filozof, kao i glumac Bogdan Diklić.

Video: Dan kada se Bogdan Bogdanović zaplakao pred novinarima: Krivo mi je što sam na kraju izgubio snagu

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica