• 0

3 načina na koja će trudnoća i dolazak bebe promeniti vaš odnos sa partnerom

Muževi, očevi, budite spremni i trudite se da razumete svoje lepše polovine

  • 0
Trudnoća

Foto: Freepik.com

U trudnoći se usled hormonalnih promena menja telo, menjaju se emocije, ali se menjaju i odnosi sa drugim ljudima, pa i sa partnerom. Način na koji mama gleda svoju bebu i emociju koju oseća razume samo ona. Ipak, nekada ljubav, briga i propratne obaveze oko bebe mogu dovesti do manjeg posvećivanja partneru.

Koje su to promene koje se pojavljajuju u toku trudnoće i kada dođe beba i kako bi očevi trebalo da reaguju kako bi pomogli svojim lepšim polovinama, pročitajte u nastavku teksta.

1. Hormoni i promene raspoloženja

Tokom trudnoće, nivo hormona žene se povećava kako bi pripremio njeno telo da podrži bebu. Kao rezultat toga, neke promene se mogu desiti brzo, što često uzrokuje stres, malaksalost i emocionalne promene kod buduće majke. Povećanje estrogena, odnosno hormona sreće je odgovorno za emocionalne promene. U prva tri meseca može premašiti normu za 100 puta.

Kada je u interakciji sa serotoninom, estrogen može izazvati emocionalnu disregulaciju. Zbog toga žena postaje emocionalno osetljiva. Žena može da počne da oseća nesigurnost u braku ili nedostatak podrške partnera. Hormon progesteron se takođe brzo povećava tokom prvog trimestra. Progesteron je odgovoran za "opuštanje" tela kako bi se sprečile prevremene kontrakcije materice. Zbog toga trudnice mogu osetiti nedostatak energije.

U ovim trenucima je najvažnije da budete za nju i pokušate da stvarno razumete kroz šta sve prolazi. Rolerkoster emocija neće proći ni kada se beba rodi, jer se onda pojavljuju strah i briga, a sve češće i postorođajna depresija.

2. Osećaj opsesije

Mnoge žene ne mogu da kontrolišu svoja osećanja tokom trudnoće. Kao rezultat toga, mogu imati opsesivno ponašanje i misli. Ponekad se razvija opsesivno-kompulzivni poremećaj. U ovom slučaju, buduće majke trebalo bi da se konsultuju sa lekarom i poštuju savete o trudnoći. Zbog ovih hormona, trudnice mogu da razviju strah da su napuštene, neprivlačne i da kroz sve prolazi same.

Ponekad žene imaju neobjašnjive i čudne zahteve od svojih partnera, a muškarci u ovom trenutku treba da budu strpljivi i da razumeju svoju partnerku.

3. Neće želeti intimnost

Većina žena u prvom trimestru i dalje ima potrebu za intimnim odnosima, međutim, to će se veoma brzo promeniti. Stomak počinje da raste, žena se ne oseća privlačno i gubi potrebu da bude intimna sa svojim partnerom. Kada beba dođe na svet, žena duži vremenski period neće moći da ima odnose, a posle toga je razumite ukoliko i dalje ne bude želela, jer je to aposlutno normalno.

Razgovarajte o tome, ali je na kraju najvažnije da se žena oseća opušteno i dobro.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica