• 2
 ≫ 

Tinejdžerske ljubavi su veoma osetljiva tema: Stručnjaci savetuju kako da pomognete detetu

 ≫ 

Najvažnije od svega je da im budete bezuslovna podrška

  • 2
Majka i ćerka, tinejdžer, devojka plače, tuga

Foto:Shutterstock

Tinejdžerima se prva veza može činiti kao najvažnija stvar na svetu, a kada usledi raskid, oni to uglavnom doživljavaju kao kraj sveta. Roditelji, naravno, od samog početka pretpostavljaju da li neka veza ima budućnost ili ne, ali znaju da je nekada najbolje da prećute.

Tinejdžeri su skloni depresivnim fazama, a pogotovo kada im neko "slomi srce". Šta vi tada kao roditelj možete da uradite? Na ovo pitanje odgovorili su stručnjaci, te su dali nekoliko korisnih i dobrih saveta koje možete da primenite.

1. Nemojte banalizovati njihovu vezu

- Ako vam se vaš tinejdžer otvori, nemojte da ga ismejavate ili da banalizujete njegovu vezu - kaže psiholog Holi Roberts.

Prema njenim rečima, malo zadirkivanja vama deluje bezazleno, ali vašem detetu u tom trenutku zapravo baš ništa nije zabavno. Pristupite mu tako da se postavite na njegov nivo i pokušajte da razumete kroz šta prolazi.

2. Budite tu za njih

Ona naglašava da su tinejdžeri pametni i što ih više slušate i stvarno čujete šta govore, to će više shvatiti koliko ih podržavate.

- Postanite sigurno utočište za svoje dete tako što ćete mu dati do znanja da može da razgovara s vama i da nijedna tema nije zabranjena - kaže ona.

Decko depresija tinejdžer tužan mladić

Foto: Shutterstock

3. Ne govorite o svojim tinejdžerskim iskustvima

Možda vam se čini kao da ste imali slična iskustva kao i vaš tinejdžer kad ste bili u tim godinama, ali istina je da se vaše dete neće povezati s onim što ste vi prošli.

- Mi smo za njih stari i kada pričamo priče o svojoj prošlosti, razgovor je usmeren na nas, a ne na njih. Držite naglasak na njima i njihovim iskustvima i ponudite mnogo empatije - kaže Roberts.

4. Poštujte njihovu privatnost

Porodični savetnik Džoš Smit kaže da većina tinejdžera želi privatnost i da roditelji to moraju da poštuju.

- Razgovori o seksu i vezama između roditelja i dece su prilično neprijatna, a tinejdžerima koji su prvi put u vezi, bilo da uključuje seks ili ne, može da bude veoma nelagodno kada o tome razgovaraju sa roditeljima. Pokažite da ste tu za njega ako mu treba razgovor, ali nemojte mu se namećete - savetuje on.

5. Budite podrška ako nešto krene po zlu

Mnoge tinejdžerske romanse su intenzivne, ali kratkotrajne, a Smit kaže:

- Kad dođe do raskida veze, to je vreme kada je vašem detetu zaista potrebno mnogo pažnje i podrške.

On ističe da u tim trenucima ne treba da ih podsećate da "u moru ima još riba" i da će naći nekog novog.

- Ako mu kažete da će se ponovo zaljubiti, vaše dete se neće osećati bolje. To jednostavno nije korisno i neće pomoći vašem detetu - zaključio je Džoš Smit.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Porodica

Komentari

  • Ja

    14. avgust 2022. | 21:58

    Pa dobro, rekoše nam šta da ne kažemo. A šta da kažemo?! Znamo da im treba empatija, strpljenje, ok, ali šta TREBA da i govorimo? Šta vele stručnjaci?

    Podelite komentar