• 0

"Ona koja donosi sreću i radost": Ime predivnog značenja proslavila je jedna srpska kraljica

U prošlosti, ime Natalija mahom su dobijale devojčice rođene na Božić

  • 0
Znacenje imena Natalija Ilustracija: Telegraf/Shutterstock

Ime Natalija je latinskog porekla i smatra se da potiče od imena Natalia ili Natalis, odnosno od reči „natalis“, što u prevodu znači „rođendan“.

U davna vremena, ovo ime su dobijale devojčice koje su rođene na Božić. Danas se taj običaj više ne praktikuje, a ime Natalija dobilo je višestruku simboliku.

Veruje se da je Natalija „ona koja je od Boga dar“, „ona koja donosi sreću i radost“, „ona koja je rođena pod srećnom zvezdom“, „ona koja je bezgrešna“.

Osim u Srbiji, ime Natalija popularno je i u Crnoj Gori i Hrvatskoj, kao i u Rumuniji, Rusiji i Slovačkoj. U Francuskoj se često susreće oblik Natali.

Na prostorima Srbije ime Natalija postalo je posebno popularno zbog Natalije Obrenović, supruge srpskog kralja Milana Obrenovića i majke tragično stradalog kralja Aleksandra Obrenovića. Kraljica Natalija, po kojoj jedna od ulica u Beogradu nosi ime, bila je velika dobrotvorka; testamentom je zaveštala brojna imanja širom Srbije Beogradskom univerzitetu, kao i crkvama i manastirima koji su bili zadužbine dinastije Obrenović.

Ukoliko poznajete neku Nataliju, pošaljite joj ovu priču o poreklu i značenju njenog imena.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica