• 21

Baka iz Srbije ćerkinom detetu dala 100 €, a sinovljevom 300: Da li opravdavate njen postupak?

Težina i način života devojčica u Srbiji menjao se u poslednjih nekoliko decenija, često nabolje, ali su i dalje u neravnopravnijem položaju u odnosu na dečake

  • 21
Baba, baba, pare, novac

Ilustracija:Foto:Shutterstock

Verujemo da ste više puta u toku života čuli onu: "Ma, šta god da je, samo nek je živo i zdravo". Neretko posle ove, sledi rečenica koja ne uliva nadu da će se u skorije vreme nešto promeniti kada je favorizovanje dečaka u pitanju, a ona glasi: "Nek bude šta Bog da, ali možda malo više naginjem da bude dečak".

Naravno, stvari ne treba generalizovati, ali je nesporno da na Balkanu i dalje postoji mnogo onih koji više cene mušku nego žensku decu.

Dokaz za to je i objava jednog momka na društvenoj mreži Tviter koja je privukla veliku pažnju javnosti.

- Kaže žena u dve nedelje imala dva krštenja. Krstio se unuk od ćerke i unuk od sina. Unuku od ćerke je poklonila 100€, a unuku od sina 300€. Na pitanje zašto je jednom detetu dala više kaže: 'Pa to mi je unuk od sina'. Srbija, leta Gospodnjeg 2022 - stoji u objavi.

Objava je komentarisana više stotina puta, a ispod nje osvanulo je još primera rodne diskriminacije koja očigledno i nažalost ne jenjava u našem društvu.

- Komšija dao investitorima neku silnu zemlju, na svakoj lokaciji dobio po par stanova i SVE odmah ide na sina. Pokojnoj ćerki ni stan! Kada je preminula, sa četrdesetak godina, obećao je njenoj ćerki, svojoj unuci, da ce joj dati jedan stan. Sin se pobunio, dete nije dobilo ništa! Bukvalno ništa! I to ne krije čovek. "Nije on dužan da daje, ima ona oca!" - napisao je jedan korisnik društvene mreže Tviter.

Jedna žena se osvrnula i na mizoginiju kao jedan od najvećih problema u svakom društvu:

- Da sam joj ćerka, to bi ujedno bio i poslednji put da nas je videla. I ćerku je verovatno vaspitala od malih nogu da je manje vredna jer je žena. Mizoginija je problem u svakom društvu, a kod nas ponajviše. Ova priča nije izuzetak od pravila, već skoro pa pravilo. Sistem vrednosti u kom žensko dete ne vredi ničemu, u kome nema podršku roditelja, sistem u kom je žensko dete "tuđa kuća, tuđa briga".

Komentara koji su držali stranu bake gotovo da nije bilo; mogao se naći tek neki koji govori da možda nije imala više para ili da je sin "više čuva, a ćerka šutira".

Postoji jedna pesma grupe "Elemental" čiji početak glasi: "To je naša priroda i društvo, nek’ se rodi dijete, ali neka bude muško..". Da li će ovaj stih zauvek ostati naša realnost?

Kako vi vidite ovu situciju? Podelite s nama u komentarima.

Video: Baka Lidija 83 jedva pristala da bude objavljena u časopisu Vogue: Ona ipak više voli Burdu

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Porodica

Komentari

  • Dend

    19. avgust 2022. | 12:11

    Bez namere da bilo kog vređam ali i ovaj događaj spada u balkanski mentalitet "majki" koje na svakakve načine favorizuje mušku decu ? Ovo bi trebalo naučno istražiti jer ovo se provlači kroz dugu dugi niz godina ?

    Podelite komentar

  • јс

    19. avgust 2022. | 12:33

    Свима мора и треба дати подједнако.Ја бих се баш увредила да моја мајка фаворизује децу мога брата,а моју децу потцењује.Али,у Србији је углавном тако.

    Podelite komentar

  • Bakica

    19. avgust 2022. | 12:55

    Moji roditelji su me naučili da smo sva deca, nas troje, braća i ja, ravnopravni i sve smo podjednako delili i kao deca a i kasnije. Mi smo našu decu učili, tako i oni svoju. Moj otac je posebno insistirao na poštovanju žena i ženske dece iako su tada vremena bila drugačija kad su neke žene morale da se bore za svoja prava. Ne opravdavam postupak ove bake.🤩😍😎

    Podelite komentar