• 2
 ≫ 

Doktor otkriva koliko su ekrani loši po dečiji vid: Nekada smo gledali u knjige, evo u čemu je razlika

 ≫ 

Slika na ekranu treperi više puta u sekundi, što očima otežava fokusiranje, za razliku od nekih starih vremena kada smo samo gledali u knjige – objašnjava dr Tarner.

  • 2
dete. mobilni, ekran, igrice

Foto: Pixabay.com

Zdravstveni radici počinju da shvataju u kojoj meri ekrani utiču na mlade ljude i vid kod dece.

Tableti i telefoni postali su najzgodnija stvar koju svako dete želi, ali roditelji nisu svesni da ova "moderna lutka“ izaziva veću štetu nego korist, rekao je dr Zak Tarner za "News.com.au".

Jedno "mlado istraživanje“ ukazuje na to da deca koja provode mnogo vremena pred ekranom imaju više problema sa očima od dece koja ne provode toliko vremena ispred tableta.

- Moramo da shvatimo da naši preci nisu gledali u ekrane po ceo dan, pa je vid evoluirao da bude efikasan u posmatranju stvari sa distance. Sada oči imaju mehanizam koji traži stalno podešavanje fokusa kako bi se videli bliži objekti, ali nije napravljen da provede mnogo vremena radeći to. Da bi stvari bile još teže, slika na ekranu treperi više puta u sekundi, što očima otežava fokusiranje, za razliku od nekih starih vremena kada smo samo gledali u knjige - objašnjava dr Tarner.

- Baš kao što alkohol izaziva naprezanje jetre, ekrani izazivaju stresno stanje za naše oči. To dovodi do zamagljenog vida, naprezanja očiju i glavobolje. Takođe kada gledamo u ekrane ne trepćemo tako često što izaziva suvoću i iritaciju očiju – objašnjava doktor.

Stoga se samo može pretpostaviti da tablet onesposobljava oči da se efikasno fokusiraju u prostoru između bliskih i udaljenih objekata.

Jedna studija je otkrila da deca koja provedu više od 30 minuta dnevno igrajući video igrice na tabletu ili telefonu imaju veću verovatnoću da pate od glavobolje, tikova očnih kapaka, dvostrukog vida i vrtoglavice.

Kada su istraživači pogledali ukupnu upotrebu ekrana, otkrili su slične obrasce: deca koja su koristila ekrane duže od tri sata dnevno su u mnogo većoj verovatnoći da će biti dalekovida i imati astigmatizam od dece koja su koristila ekrane manje od toga.

Dete, deca, telefon, ekran, mobilni, govor

Foto: Shutterstock

Doktor kaže da razume da ne možete detetu da oduzmete tablet, ali postoje neke stvari koje možete da učinite.

Ovu su njegova 4 saveta za pametno korišćenje tableta:

- Ograničite upotrebu ekrana na sat vremena dnevno i poštujte to pravilo uvek i svuda.

- Pravilno postavite ekran da bude ispod nivoa očiju jer gledanje gore u uređaj otvara oči šire i brže ih isušuje.

- Vreme spavanja je vreme bez ekrana tako da uvek odaljite pametne uređaje pred spavanje jer mogu da utiču na dobar san jer povećavaju umor i stres.

- Ponekad je najbolje biti staromodan- najbolje mesto na kojem vaše dete može da provodi vreme je napolju.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Porodica

Komentari

  • Tri Tacke

    25. septembar 2022. | 19:31

    Doktor lupeta i to mnogo! I sijalice su treperale, inkadescentne 100 puta u sekundi. Doktor je mator i ima problem sa blizinom, to je to. A to što su nas terali da gledamo TV sa 2 metra udaljenoati, a to je dokazano štetno je podstiče dalekovidost koja se i inačr javlja sa godinama - to ništa! I dalje pričaju kako treba da se udaljimo od TV-a i ako sve studije govore drugačije. E, moji doktori...

    Podelite komentar