• 0

Devojčice sa ovim imenom su uporne, odlučne i inteligentne, ali i omiljene u familiji

Žene koje krasi ovo ime veoma su odlučne i istrajne u svojim ciljevima, šarmantne i kulturne dame

  • 0
Znacenje imena, devojcica, Utorak Ljiljana Ilustracija: Telegraf/Shutterstock

Ovo divno žensko ime nepravedno je zapostavljeno u proteklih nekoliko decenija, pa se sporadično daje deci, ali lepota i milozvučnost imena Ljubica učinila ga je ponovo modernim.

Ono nosi ljupkost ali i ozbiljnost. Prema pojedinim etimološkim teorijama, smatra se da je ime Ljubica izvedeno od slovenskih imena Ljuba ili Ljubinka, kao i da je ime nastalo od naziva cveta „ljubičica“, ili od prideva - ljupka, ljubazna, ljubimica ili ljubljena.

Ono što je sigurno jeste da je koren imena Ljubica slovenska reč „ljub“ koja se može samostalno preveseti kao ljubav, draga, voljena, ljubljena, mila ili je u osnovi ovog imena glagolski oblik „ljubiti“, pa ime može označavati osobu koju „svi ljube, vole ili obožavaju“.

Najpoznatiji nadimci i imena od milja za ime Ljubica su – Ljupkica, Ljubana, Ljubina, Ljupče, Ljupka, Ljubičica, dok su izvedene varijantne ovog imena: Ljubinka, Ljubana, Ljubina.

Jedan od hitova hrvatskog pevača Masima Savića nosi naziv "Ljubica", a tako je nazvan i hrvatski film iz 1078. godine u režiji Kreša Golika(Violet). Takođe, postoji planina Ljubić u Republic Srskoj, kao i naselje Ljubić u blizini grada Čačka.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica