• 0

Osobe s ovim imenom vole ljude i prirodu, predusretljive su i brižno čuvaju ono što vole

Ovo muško ime potiče od stare osnove za reč "srdačan" i ne oznčava nekog ko se srdi i ljuti, već onoga ko je ljubazan, predusretljiv i milosrdan

  • 0
značenje imena Siniša Ilustracija: Telegraf/Shutterstock

Ovo muško ime smatra se originalno i isključivo srpskim imenom; javlja se jošu u srednjem veku pri pomenu porodice Nemanjić.

Takođe, u nekim primorskim gradovima u to vreme negovan je kult Svetih Sergija i Vakha, te su Sergija često nazivali Sveti Srđ na teritoriji Balkana.

Prema jednom drugom tumačenju, ime Srđan potiče od imena ugledne rimske patricijske porodice Sergius ("oni koji su čuvari"), te prema jednom etimološkom tumačenju muško ime Srđan može se slobodno prevesti kao “sluga”, ali i kao “čuvar”,“pratilac”.

Inače, iako poslednjih godina dominaciju preuzimaju neka druga, "modernija" imena za mušku decu, ime Srđan se polako, ali sigurno vraća na listu imena koje roditelji biraju za svoju novorođenu mušku decu.

Koren ovog imena potiče od stare osnove za reč "srdačan" i ne označava nekog ko se srdi i ljuti, već onoga ko je ljubazan, predusretljiv, srdačan i milosrdan.

Poznati i slavni nosioci imena Srđan su savremeni srpski književnik Srđan Valjarević, srpski fudbaler Srđan Baljak, srpski režiseri Srđan Dragojević i Srđan Karanović, mladi srpski glumac Srđan Timarov...

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica