• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

Svakodnevne opasnosti kojima nenamerno možemo izložiti svoju decu

Vreme čitanja: oko 4 min.

Davanje detetu mobilnog telefona, igračke u toku vožnje i kupovina ogrlica za zube samo su neke od situacija koje deluju bezazleno, ali mogu da im nanesu veliku štetu

  • 0
beba, držanje bebe, bebin osmeh Foto: Shutterstock/Trendsetter Images

Podizanje i nega deteta je avantura, koliko lepa, toliko i izazovna. Svakodnevni život je pun situacija koje bi mogle biti potencijalno opasne za naše mališane i koliko god bili obazrivi i svesni odakle sve opasnosti mogu da vrebaju, ponekad nesvesno, zaokupljeni svojom dnevnom rutinom, mogli bismo da svoju decu izložimo  nekolicini njih, a da to ne znamo.

Davanje detetu mobilnog telefona, voćnog soka za užinu i kupovina ogrlica za zube samo su neke od situacija koje na prvi pogled deluju bezazleno, ali mogu da im nanesu veliku štetu. Ovo je lista nekih štetnih stvari koje možda nenamerno radite svojoj deci.

Stavljanje dece u hodalicu (dubak)

Možda ste od onih roditelja koji su odlučili da kupe hodalicu za bebe kako bi joj pomogli u procesu prohodavanja. Međutim, treba da znate da ih stručnjaci ne preporučuju.

Korišćenje ovog pomagala ima nekoliko nedostataka, kao što je odlaganje početka samostalnog hodanja i povećanje rizika od nezgoda (deca imaju pristup stvarima u kući koje bi, bez šetalice, bile nedostupne).

beba, dubak, devojčica, hodalica Foto: Shutterstock

Najbolji način da naučite decu da hodaju je uz pomoć odraslih, pa možda možete da uzmete decu za ruku i ispratite ih u prvim koracima ili da im obezbedite udobnu podlogu na njihovoj visini za oslanjanje, kao što je klupa.

Dete i mobilni telefon

Mobilni telefon je često odličan saveznik odraslima kada žele da zabave decu. I da, ponekad je ovaj „magični“ uređaj jedina stvar koja uspe da privuče njihovu pažnju na nekoliko minuta. Međutim, važno je znati, a sigurni smo da već sve znate o tome, da mobilni telefoni emituju određene nivoe zračenja, a izloženost im može povećati šanse da obolite od određenih ozbiljnih bolesti.

Pored toga, postoje studije koje povezuju izlaganje dece mobilnim telefonima sa neurološkim problemima, psihičkim zavisnostima i problemima u ponašanju. Umesto da deci date telefon, bilo bi mnogo bolje da im obezbedite igračku ili ih zabavite nekom drugom aktivnošću koja ne utiče na njihov razvoj.

Dete, deca, telefon, ekran, mobilni, govor Foto: Shutterstock

Voćni sokovi

Ako deci ponudite voćni sok, ona će to verovatno rado prihvatiti, ali iako se čini da im dajemo nešto zdravo za piće, to zapravo nije tako. Voćni sok je dobar izvor vitamina i minerala, ali sadrži i velike količine šećera. Zbog toga deca žele da ga konzumiraju u velikim količinama, što ih čini sklonijim karijesu.

Ako želite da vaša deca unose hranljive materije iz voća, najbolje je da ih dajete zajedno sa povrćem. Na ovaj način mogu da imaju koristi od svih svojih hranljivih materija, kao i da se hidriraju i poboljšaju svoje navike u ishrani.

Preterano utopljavanje dece

Održavanje i kontrola temperature kojoj su deca izložena je jedan od osnovnih zadataka roditelja. Ponekad smo skloni da mislimo da je našim mališanima previše hladno i onda ih "natrontamo".

dete Foto: Pixabay

Ono što je dobro znati je da to može da izazove groznicu (jer novorođenčad nije u stanju da reguliše temperaturu), osip na koži i prekomernu potrošnju energije da bi pokušali da uravnoteže svoju temperaturu (što bi im moglo otežati dobijanje na težini). Stoga je ključno stalno proveravati temperaturu bebine sobe i tela kako bi se izbeglo preopterećenje nepotrebnom odećom i slojevima.

Igračke u sedištima za auto

Istina je da nekoj deci vožnja automobilom može biti dosadna i zamorna. Zato je normalno da im roditelji dozvole da ponesu dodatne igračke kako bi vožnja bila malo podnošljivija i zabavnija. Ali, razmislite, to ipak  nije dobra ideja.

Igračke koje deca imaju u rukama mogu postati teške i opasne u slučaju saobraćajne nesreće. Osim toga, uobičajeno je da naši mališani izgube igračke u kolima i traže od odraslih da ih potraže, što bi moglo da stvori nervozu i da vašu pažnju odvrati od bezbedne vožnje.

Jastuci u krevecu

Kada čujemo za dolazak bebe u porodicu, normalno je da poželimo da kupimo stotine predmeta kako bismo ukrasili sobu i postigli lep i harmoničan prostor. Krevetac je centralna komponenta dizajna spavaće sobe svake bebe. Važna stvar koju treba imati na umu kada ga sastavljate je da pokušate da ga ne napunite jastucima i ćebadima.

baby cot bebi krevetac, baldahin Foto: Shutterstock

Svaki predmet koji je labav ili slobodan u bebinom krevecu može izazvati gušenje deteta, tako da krevetac treba da bude što slobodniji i prazniji.

Podloga za kupanje u kadi

Kupanje je važan trenutak u životu bebe, ne samo zato što obično uživa u tome, već i zato što je to trenutak igre i vreme za povezivanje sa roditeljima i postane omiljen deo večernje rutine pred spavanje. Sedišta ili podloge za kupanje su veoma korisna za podršku bebi tokom kupanja, ali mogu biti opasna ako se opustimo.

Možda mislimo da, pošto imaju mesto, možemo da ih ostavimo na minut dok radimo nešto drugo, a to je ozbiljna greška. Dete se može prevrnuti i doživeti nesreću u kadi. Zapamtite, ovi elementi su korisni sve dok ne skidamo pogled sa svojih mališana.

Ogrlice za zube

Ogrlice od ćilibara za pomoć bebi pri rastu zubića postale su sve popularnije među roditeljima i koriste se za ublažavanje bolova beba kada počnu nicati zubi. Ipak, neki specijalisti upozoravaju na opasnosti korišćenja ove vrste nakita kod dece.

Ako ogrlica pukne, dete bi moglo da proguta deo i da se uguši ili zadobije infekciju u ustima ili desni. Zato je uvek bolje dati mu s vremena na vreme gumenu glodalicu i mazati desne umirujućim gelovima, piše Bright Side.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Mirjana je dobila bliznakinje sa 46 godina, kada je mislila da više za to nema šanse

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica