• 0

Psiholog objašnjava zašto deca plaču na zadnjem sedištu tokom dugih putovanja

Jedan od razloga je taj što se naše iskustvo menja s godinama, a to dovodi do osećaja da vreme brže prolazi kako starimo

  • 0
dete, plače, auto sedište

Foto: Shutterstock

"Da li smo stigli?" – pitanje koje svako dete postavi roditeljima nakon samo sat vremena vožnje ka nekoj daljoj destinaciji.

Znamo da deca ne vole dugo sedenje u auto-sedištima, postaju nervozna i nestrpljiva, a psiholog je za "The Sun“ otkrio iznenađujući razlog zašto deca ne vole duga putovanja automobilom.

Rut Ogden, profesorka eksperimentalne psihologije sa Univerziteta u Liverpulu, dala je detaljan uvid u dečji mozak tokom dugih putovanja.

- Jedan od razloga je taj što se naše iskustvo menja s godinama, a to često dovodi do osećaja da vreme brže prolazi kako starimo. Svako trajanje vremena postaje manji deo našeg dotadašnjeg života - kaže profesorka.

- I tako petočasovno putovanje automobilom može da bude duže za jednog petogodišnjaka nego za 50-godišnjaka.

- Pored toga, deca nemaju razumevanje geografije kao odrasli, pa stoga ne mogu da je koriste kao marker vremena.

- Odsustvo ovog znanja kod dece znači da se više oslanjaju na odgovore odraslih o tome koliko je vremena ostalo kako bi procenili napredovanje u putu – kazala je profesorka Ogden.

Ova neizvesnost kod dece takođe ostavlja utisak da vreme sporo prolazi.

- Neznanje, neizvesnost i nedostatak kontrole uzrokuju da se dešavanja vuku i sporije odvijaju – objasnila je.

Dr Džejms Hind, statističar sa Univerziteta Notingem, napravio je šifru za predviđanje besa u kolima, a tačna formula bi mogla da pomogne da sprečimo ove neprijatnosti u kolima.

Možda je najbolje rešenje za sprečavanje nezadovoljstva kod dece tokom vožnje pravljenje čestih pauza kako bi svi "resetovali sat" i napunili baterije za nastavak puta.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica