• 0

Džudi Garland i Lajza Mineli: Upadljive sličnosti između slavne majke i ćerke

Neverovatna podudarnost života i sudbine dve glumačke dive

  • 0
Liza Minnelli, Judy Garland, Lajza Mineli, Džudi Garland Foto: Profimedia/Courtesy Everett Collection / Everett

Glas! Oči! Ples! Iako su ovo tri najupečatljivije osobine koje su obeležile duo Džudi Garland i njenu ćerku Lajzu Mineli, ovo je samo vrh onoga što ove dve žene spaja i šta im je sudbina priredila da im bude zajedničko.

Godine 1954. film "Zvezda je rođena" trebao je da bude Garlandin veliki povratak u svet filma, ali je njena zvezda rođena osam godina ranije, tačnije 12. marta 1946. Sa karijerom dugom 60 godina, Džudina ćerka Liza (sa Z) Mineli, postala je legenda na filmu i sceni, ubeležena u istoriju kinematografije kao jedna od retkih koja pripada porodici "EGOT". Naime, osim što je poznata  po svojoj ulozi u Kabareu, Mineli je između 1965. i 2009. godine osvojila ukupno sedam nagrada Emi, Gremi, Oskara i Toni.

Njena majka, nažalost, mnoge od tih nagrada nije doživela, jer je prerano umrla u 47. godini od predoziranja barbituratima, ali, uprkos njenoj ranoj smrti, postoje nesporne paralele između života majke i ćerke, koji su neverovatno slični.

Liza Minnelli, Judy Garland, Lajza Mineli, Džudi Garland Foto: Profimedia/Courtesy Everett Collection / Everett

Primera radi, obe su morale da odrastu prerano i da budu hranitelji svojih porodica. Sa dve i po godine, Džudi se prvi put pojavila na sceni u božićnoj predstavi „Džingl Bels“ u bioskopu svog oca zajedno sa svoje dve starije sestre. Pod upravom njihove majke koja je takođe bila umetnica, tri sestre su postale putujuća glumačka trupa, prvo poznata kao sestre Gum, a kasnije nazvane "Sestre Garland". Trio se preselio u Holivud, a Džudi je potpisala ugovor za MGM kompanijom, sa svega 13 godina.

Liza je odrasla u MGM-u, i prvi put se pojavila u majčinom mjuziklu "U dobrom starom letnjem vremenu" sa svega dve i po godine. Kada je imala 19 godina, već je glumila na Brodveju, postavši najmlađa glumica koja je osvojila Tonija za svoj nastup u predstavi "Flora, crvena napast".

- Možeš li da veruješ da je to Liza gore?  Mi smo to uradili! Doveli ste je gore da izgleda onako kako izgleda. A ja sam je dovela gore jer sam joj ja majka i verovatno njena inspiracija - dođavola sa njenom motivacijom! - šapnula je Džudi kostimografu Donaldu Bruksu, na otvaranju Flore, ukazujući na to da se Lajza i nije mnogo pitala o svojoj sudbini.

Ni Džudin takmičarski duh nije mnogo štedeo ni Lajzu.

- Kao da je mama odjednom shvatila da sam dobra u tome što radim. Bio je to najčudniji osećaj. Jednog trenutka sam na bini sa svojom majkom, sledećeg trenutka sam na bini sa Džudi Garland. U jednom trenutku mi se smeši, a sledećeg minuta je kao lavica koja je bila vlasnik bine na kojoj je odjednom zatekla nekog da upada na njenu teritoriju. U njoj bi se pojavio ubistveni instinkt izvođača - prisećala se Lajza, kako prenosi portal Biography.

Sa Lajzinim uspehom došao je i novac. Otprilike u isto vreme, Džudina zloupotreba droge i alkohola, kao i finansijski problemi, su se pogoršavali, tako da je Lajza bila ta koja je neko vreme postala Džudina starateljica i snabdevač.

Obe su imale gej očeve

Džudin otac Frenk počeo je da upada u nevolje 1926. godine kada su se pojavile glasine koje su kružile da ima seksualne susrete sa muškim redarima u svom bioskopu. Navodno je zavodio i provodio mnogo vremena sa vrlo mladim muškarcima, ali bi brzo napustio njihovo društvo iz straha da će biti prozvan zbog svojih homoseksualnih aktivnosti. I Lajzin otac, režiser Vincente Mineli, bio je gej ili barem biseksualac.

- Bio je otvoreno gej u Njujorku – uspeli smo da dokumentujemo imena pratilaca i priče Doroti Parker. Ali kada je došao u Holivud, mislim da je doneo odluku da potisne taj deo sebe ili da postati biseksualac. Džudi je na kraju saznala za Vinsenteove afere sa muškarcima i jednom je pokušala da izvrši samoubistvo nakon što ga je uhvatila u krevetu sa drugim muškarcem - navodi biograf Emanuel Levij u priči o životu Vincenta Minelija.

I Džudi i Lajza su imale više muževa

Džudi se udavala pet puta. Dvojica od tih muževa, Vincent Mineli, kao i njen sledeći muž, Mark Heron, su bili homoseksualci. Od Herona se razvela kada je otkrila da je gej i kada je počeo da je zlostavlja.

I Lajza se udavala četiri puta. Baš kao i njena majka, dvojica njenih muževa su bila gej. Čak šta više, Lajzin prvi muž Piter Alen imao je vrelu aferu sa Markom Heronom, dok je ovaj još bio oženjen Džudi. Kasnije se pričalo da je Lajzin četvrti muž, pokojni David Gest takođe  bio gej, iako je on to negirao. A njih dvoje bi imali neslavno gadan razvod.

Obe su patile od zloupotrebe droge i alkohola

Zahvaljujući ogromnim pritiscima koji vladaju u nemilosrdnim holivudskim studijima, Džudi je veoma rano postala žrtva droge, što je kasnije u toku života proširila na zloupotrebu alkohola i pokušaj samoubistva.

- Džudi je od detinjstva bila na drogama – da bi smršala ili da bi zaspala ili da bi se probudila - prisećala se glumica Loren Bekol: - A kada se jednom navučete na tablete. . . očigledno je uticalo na nju.

Na kraju, Džudina dugogodišnja zavisnost je i zapečatila njenu smrt, a baš kao i njena majka, Lajza je rano počela sa alkoholom i tabletama. I bila je redovni gost čuvenih noćnih klubova u Njujorku 70-ih godina prošlog veka, zbog čega se početkom 80-ih prijavila na rehabilitaciju u kliniku Beti Ford.

Liza i Džudi bile su nesigurne u pogledu svog izgleda

Odrastajući kao holivudska zvezda u usponu, Džudi je bila oštro kritikovana zbog svog izgleda, etiketirana kao ružna i debela. Bila je užasno nesigurna u svoj izgled, a to što je bila okružena lepoticama poput Lane Tarner, Elizabet Tejlor, Ave Gardner i Grete Garbo nije joj mnogo pomoglo.

Tokom produkcije "Čarobnjaka iz Oza", izvršni direktor studija Luis B. Majer govorio je o Džudi kao o "mojoj maloj grbavici" i terao je da nosi uske korzete dok joj je neprestano stavljao protetiku na zube i nos. Takođe je stavljena na stroge dijete koje su bile veoma opasne.

- Kao i Džudi, Lajza je bila nesigurna u pogledu svog izgleda i svoje poželjnosti kao žene - napisao je biograf  Levij u  knjizi "Vincente Mineli: Holivudski mračni sanjar".

Dodatno tome, u "Budi srećan: Život Džudi Garland" i biograf Džerald Klark  je primetio da su sličnosti između majke i ćerke bile izuzetne.

- Ne samo da su imale istu neobičnu građu - velike grudi, kratak struk i duge noge - već su delile iste simpatije i sklonosti, pa čak i iste neuroze. Lajza je takođe bila ubeđena da je ružna, što ju je učinilo da, kao i njena majka, bude večno nesigurna - istakao je Klark.

Oba biografa tvrde da je ta nesigurnost obe žene dovela do istog tipa muškaraca, u stalnoj potrazi za figurom oca.

Obe su legende scene i filma

Najpoznatija po ulozi "Doroti u Čarobnjaku iz Oza", Džudi je glumila i u drugim nezaboravnim ulogama u filmovima kao što su "Sretni me u Sent Luisu", "Devojke iz Harvija" i "Zvezda je rođena", za koji je dobila nominaciju za Oskara. Osvojila je niz nagrada, uključujući Zlatni globus, specijalni Toni, nagradu Sesil B. Demil, Gremi, kao i posthumni Gremi za životno delo .

Dobivši nadimak "Elvis homoseksualaca", Garland je još u ono vreme postala gej ikona, zahvaljujući svojim talentima na ekranu i sceni, kao i zbog svojih ličnih borbi. Iako je to prihvaćeno sa negodovanjem od strane holivudskih rukovodilaca, Džudi je bila poznata po tome što je posećivala gej barove sa svojim holivudskim prijateljima Rogerom Edensom i Džordžom Kjukorom.

Sa druge strane, kao što je ranije pomenuto, Lajza je deo porodice EGOT i najpoznatija po svojim scenskim nastupima na Brodveju, u Karnegi holu i Radio Siti mjuzik holu, kao i po ulogama u filmovima "Sterilna kukavica", "Kabare", "Njujork, Njujork."  i "Artur". Takođe je upamćena i po nastupima sa svojom majkom u London Paladiumu i u TV seriji CBS-a "Džudi Garland Šou".

Sa već netaknutim statusom gej ikone svoje majke, Lajza je, naravno, krenula njenim stopama. Njeni slični talenti, životne borbe i činjenica da podržava homoseksualno orjentisane ljude, gej zajednica ju je obasula sa ljubavlju i divljenjem.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica