• 0

"Bog je moj sudija": Staro muško ime koje je popularno i dan-danas

Nekada je davano dečima koji su rađani ili danju ili na neki važan dan, bitan datum

  • 0
značenje imena Damir

Ilustracija: Telegraf/Shutterstock

Muško ime koje roditelji često biraju za svoje dečake definitivno je Danilo. Ovo ime staro i više stotina godina, ali njegova popularnost nije opada ni danas.

Pretpostavljeno značenje imena Danilo je "onaj koji je poslat od Boga kao sudija časni"; "onaj koji veruje u Božju pravdu"; "onaj koji je doneo radost danom svoga rođenja"; "svetlost dana"; "prorok"; "miljenik Božji"; "pravednik"; "pravedan".

Ovo ime ulazi u istoriju u petom veku pre nove ere i vezuje se za ime starozavetnog proroka Danila. Pretpostavlja se da ime Danilo dolazi iz starohebrejskog jezika i izgovara se kao "Daniel" - "Bog je moj sudija".

Na našem podneblju postoji pretpostavka da je ime Danilo poteklo od imenice "dan", te je davano dečima koji su rađani ili danju ili na neki važan dan, bitan datum u verskom ili bilo kom drugom smislu.

Pored toga što je ime Danilo popularno među hrišćanskim svetom, postoji i u muslimanskoj veri, i to u obliku Daniyal.

Prema statističkim podacima ime Danilo je u 2018. godini bilo među 100 najdavanijih imena u Republici Srbiji, gde je zauzelo 45. mesto.

Jedan od najpoznatijih srpskih i jugoslovenskih romanopisaca i esejista koji je nosio ovo ime je Danilo Kiš. Smatra se jednim od najznačajnijih srpskih književnika 20. veka, njegova dela prevedena su na sve velike svetske jezike.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica