• 1

On je "onaj koji brani": Ime koje nosi jedan od najpoznatijih dečjih pisaca sve se ređe čuje

Ovo ime nose jedinstveni i izuzetno pametni muškarci

  • 1
značenje imena Boris

Ilustracija: Telegraf/Shutterstock

Ime Branko je staro slovensko ime, koje potiče od osnove "braniti se". Kao samostalno ime posvedočeno je u najranijem periodu istorije balkanskih Slovena, kao oblik slovenskog imena Branimir. Prema nekim tumačenjima, smtra se da je u pitanju slovenski deminutivni od češkog imena Branislav.

U pitanju je neobično ime koje se u poslednje vreme ne koristi često i nije rangirano čak ni među prvih 1000 najpoznatijih imena. Od ovog imena izvedena su imena Bane, Brana, Brane, Branka i Brano.

Smatra se da je Branko neverovatan i jedinstven, veoma pametan čovek, nestašan i spreman da učini sve za druge.

Najtipičniji primer svestranosti koje ovo ime nosi jeste pisac Branko Ćopić. Pisao je poeziju, pripovetke i romane, a postao je poznat po pričama za decu i mlade, često smeštenim u vreme Drugog svetskog rata u revolucionarnoj Jugoslaviji, pisanih sa karakterističnim Ćopićevim humorom u formi podsmeha, satire i ironije.

Među ostalim poznatim ličnostima koje nose ovo ime su srpski pesnici Branko Miljković i Branko Radičević. Među poznatima su i velikani srpskog glumišta Branko Pleša, Branko Milićeviću (Branko Kockica), Branko Cvejić (Bane Bumbar), Branko Đurić Đuro kao i glumice Branka Veselinović, Branka Katić i Branka Pujić. Branko Pešić ostati upamćen kao beogradski gradonačelnik u čije doba je Beograd postao metropola, nakon što je izgrađen Terazijski tunel, Mostarska petlja, most “Gazela” i mnogi drugi.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Porodica

Komentari

  • Ja

    13. septembar 2022. | 19:36

    Znam jednog zove se branko simovic nema niti jednu pozitivnu osobinu mada se vešto prikriva daleko mu lepa kuca

    Podelite komentar