• 0

Ona je dostojanstvena i neumoljiva: Ime složeno kao Gordijev čvor

Prema nekim tumačenjima ovo ime potiče od muškog imena koje leži osobama koje su nerešive, teške i zamršene

  • 0
Znacenje imena, devojcica, Utorak 19. jul Gordana

Ilustracija: Telegraf/Shutterstock

Nekada veoma popularno slovensko ime Gordana, poslednjih decenija se sve ređe čuje. Ime koje je bilo često od Slovenije do Rusije nose moćne žene, one koje su predodređene za nešto veliko.

Ime Gordana ima preneseno značenje u smislu “ona koja je dostojanstvena”, “koja je neumoljiva”, “osoba koja je sklona da reši svaki problem”, “ona koja je uzvišena i ponosna”, “vladarka misli i dela”...

Sa druge strane, mnogo prihvatljivija i češća teorija o poreklu imena Gordana jeste ona po kojoj ovo ime potiče od slovenskog prideva “gord”, odnosno nadmen, uzvišen, ponosan...

Prema pojedinim etimološkim teorijama postoji uverenje koje tumači da je poreklo imena Gordana poteklo od grčkog muškog imena Gordianos ili Gordias (Gordan ili Gordije) koja znače "komplikovan", "nerešiv", "težak", "zamršen".

Ime Gordije najpoznatije je po čuvenoj metafori o Gordijevom čvoru, priču u koju su utkane dve prastare legende. 

Prema prvoj, siromašni frigijski seljak po imenu Gordije godinama je u znoju svog lica obrađivao zemlju da bi preživeo i prehranio mnogobrojnu nejač, kad ga je jednog dana opkoliko jato ptica koje mu je proročica protumačila kao predskazanje da će postati kralj.

Posle nekog vremena u Frigiji su nastala teška vremena, bratoubilački rat pretio je da uništi narod, zbog čega je uspostavljena kraljevinu, a Gordije, kako je i predskazano, postao je kralj i dobar vladar. Podigao je veliki i raskošni hram Gordion, a njegova kola sa rudom, na kojoj je jaram bio tako čvrsto privezan da taj čvor niko nije mogao razvezati, stajala su na počasnom mestu u Apolonovom hramu.

Po tom nerazmrsivom čvoru, koji je zavezao Gordije, nastao je izraz Gordijev čvor, sa značenjem: "nešto veoma zamršeno; nesavladiva teškoća, nerešiv problem; težak, nerešiv zadatak".

Druga legenda je nastavak prve i govori o Gordijevom čvoru i Aleksandru Velikom Makedonskom, koji je, kada je pokorio i objedinio celu Grčku, nastavio dalje da osvaja i stigao do Frigije, gde je vladala legenda da će onaj koji razmrsi Gordijev čvor zavladati celom Azijom.

Stigavši u Gordion, Aleksandar je razgledao Apolonov hram. Kada je video nerazmrsivi vez na posvećenim Gordijevim kolima, latio se mača i jednim udarcem presekao čuveni Gordijev čvor.  Tako je, po legendi, otvorio sebi put u široka prostranstva Azije.

Iza njega je, pored ratničke slave, ostao izraz "preseći Gordijev čvor", što znači "jednim potezom rešiti zapleten, težak problem", "silom ili na najneposredniji način rešiti tako teško pitanje"...

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica