• 1

Dr Šefali Sabari: Roditelj treba da se prilagodi autentičnoj prirodi deteta

U modelu svesnog roditeljstva fokus je na roditelju, a ne na detetu

  • 1
Mama i ćerka, dete, mama

Foto-ilustracija: Shutterstock

Dr Šefali Sabari, vodeći svetski stručnjak za roditeljstvo, klinička psihološkinja i autorka nekoliko bestselera "Njujork tajmsa", prvi put će u Beogradu održati predavanje 26. septembra u Mts dvorani. U našu zemlju dolazi na poziv Novak Đoković Fondacije, kako bi predstavila koncept svesnog roditeljstva, kojem se u svojoj karijeri posebno posvetila. Za naš portal govori na temu svesnog roditeljstva, po čemu se ono razlikuje od „tradicionalnog” roditeljstva i sa kakvim se sve izazovima roditelji suočavaju.

- Svesno roditeljstvo je radikalno nov i revolucionaran način roditeljstva koji se veoma razlikuje od tradicionalnog. Glavna razlika je u tome što je u ovom modelu fokus na roditelju, a ne na detetu. Ovaj način roditeljstva sasvim obrće sve ono kako smo navikli da kao roditelji funkcionišeno. Sada, umesto da očekujemo da dete ispuni naše fantazije i snove, mi se pitamo zašto uopšte imamo ta očekivanja. Ili, na primer, ako smo uznemireni zbog svoje dece i kažnjavamo ih, ovaj pristup nas izaziva da se zapitamo šta je to u nama što se pokreće i kako to možemo da izlečimo umesto da svoju decu držimo odgovornom za ispunjavanje naših potreba i snova. To je model koji se udaljava od srama, krivice, kontrole i kazne na kojima se zasnivao tradicionalni model ka novom načinu povezivanja sa našom decom, koji je ispunjen partnerstvom i uzajamnim poštovanjem - objašnjava dr Šefali Sabari.

Naša sagovornica ističe da je u ovom modelu roditeljstva roditelj i dalje, naravno, glavni vodič tokom detetovog odrastanja, ali roditelj se udaljava od modela zasnovanog na kontroli i strahu u koji je uronjeno tradicionalno roditeljstvo. U ovom modelu, odnos roditelj-dete je ispunjen empatijom i vezom. Ne zasniva se toliko na hijerarhiji koliko na partnerstvu i međusobnom osnaživanju. Fokus roditelja je da se prilagode autentičnoj prirodi deteta, da je ne zagadi sopstvenim očekivanjima i fantazijama.

Na pitanje koliko se roditeljstvo uči, a koliko je prirodno ponašanje roditelja, naša sagovornica odgovara:

- Iako postoje aspekti prirodne povezanosti između roditelja i deteta, posebno majke i deteta, to nije dovoljno za svesno roditeljstvo. Svesno roditeljstvo se udaljava od roditeljstva zasnovanog na instinktu. Okreće se intuitivnijem i prilagođenijem načinu roditeljstva i ispituje kako naša uslovljenost iz detinjstva snažno utiče na naše roditeljstvo.

Ona dodaje i da deca, prirodno, imaju ogroman uticaj na svoje roditelje i njihov međusobni odnos. Deca dolaze sa veoma jedinstvenim emocionalnim i psihološkim temperamentom, koji utiče na odnos roditelja i deteta. Mnoga deca imaju temperament koji odgovara njihovim roditeljima i postoji veća srodnost i povezanost. A onda, kaže Dr Šefali Sabari, postoje oni čiji se temperament ne poklapa, što dovodi do više sukoba.

- U svakom slučaju, ako se roditelj fokusira na to kako ga dete uči da evoluira, onda je svako dete pobednik.

Dr Šefali Sabari prvi put dolazi u Evropu. S obzirom na bogato profesionalno iskustvo, pitali smo je sa kojim izazovima se roditelji susreću u različitim delovima sveta, postoje li sličnosti, koje su razlike u svemu što roditeljstvo podrazumeva.

- Postoji više sličnosti nego razlika jer se svet sa razvojem tehnologije "smanjuje". Većina roditelja, širom sveta, pada pod isti pritisak: žele da stvore savršeno dete, ono koje ima velike uspehe, ono koje je srećno. Ovi pritisci savršenstva stvaraju stres kod roditelja da guraju svoju decu ka ovim ciljevima. Roditelji širom sveta su pod stresom jer osećaju da je to cilj koji treba da postignu. Ono što oni ne shvataju jeste da su ovi ciljevi pogrešni i lažni. Moramo ih potpuno napustiti i stvoriti nove ciljeve međusobnog povezivanja koji imaju malo ili nimalo veze sa spoljnim dostignućima kojima težimo.

Nemojte kriviti dete za izgovorenu laž

Foto: Freepik/peoplecreations

Jedini način, kaže naša sagovornica, jeste da postanemo svesni naših nesvesnih planova i da budemo iskreni prema sebi. Ako jesmo, moći ćemo da budemo svesni toga da svoja očekivanja projektujemo na decu i da prestanemo time da ih opterećujemo.

Roditelji širom sveta je pitaju: kako se nositi sa nesvesnim, tradicionalnim supružnikom; kako se nositi sa zavisnošću od ekrana; kako pomoći svom detetu da bude srećnije i manje anksiozno; kako se izboriti sa izlivom besa, roditelja i dece. U svemu tome se nameće i pitanje postoje li „greške“ u roditeljstvu i kako se nositi sa njima?

- Glavne „greške“ podrazumevaju da ne rastete iz svojih grešaka, da verujete da ste savršeni i da ne treba da pravite greške. Ako ste svesni da ste nesavršeni i da ste ljudi, onda možete pošteno sagledati svoje greške i otkriti zašto upadate u određene zamke. Preuzimanje odgovornosti za svoje greške je ključno - kaže naša sagovornica i dodaje čime treba da se rukovodi roditelj da bi odgajao zrelu, samouverenu osobu:

- Kada je roditelj zreo i siguran u svoje živote, neće „iskoristiti“ svoju decu da ispune njegove snove i očekivanja. Na ovaj način, deca će biti slobodna da prave sopstvene greške i otkrivaju sopstveni put bez tereta da udovolje roditeljima. Ali to se može dogoditi samo kada se roditelj oseća ispunjenim u sebi. Ovo je siguran način da pomognete u podizanju zrele i samouverene dece.

Dr Šefali Sabari doktorirala je kliničku psihologiju na Kolumbija university i specijalizirala integraciju zapadne psihologije sa istočnjačkom filozofijom. Stručnjak je za porodične odnose i lični razvoj, te ima privatnu praksu i institut za koučing u Njujorku. Do sada je napisala četiri knjige, od kojih su tri bestseleri "New York Times-a". Knjiga „Svesni roditelj“ prevedena je na srpski i hrvatski, dok su „Izvan kontrole“ i „Osvešćena porodica: revolucija u roditeljstvu“ prevedene samo na srpski jezik. Učestvuje u radu mnogih konferencija i radionica širom sveta, a kao uglednog govornika, ugostili su je TEDx, Kellogg Business School, Dalaj Lama Centra za mir i obrazovanje i mnoge druge značajne institucije. Oprah Winfrey je predstavila njen rad kao revolucionaran u svojim emisijama SuperSoul Sunday i Oprah's Lifeclass.

Predavanja u Beogradu održaće se 26. septembra u 18 h u mts dvorani. U okviru predavanj, svesno roditeljstvo će biti detaljnije objašnjeno i kroz razgovor sa Jelenom Đoković, suosnivačem i globalnom direktorkom fondacije. Pored Beograda, ovaj događaj će biti održan i u Ljubljani, 18. septembra u 17 h, u Cankarjevom domu, kao i u Zagrebu, 21. septembra u 18 h u Mozaik Event Centru. Ulaznice je moguće kupiti putem servisa tickets.rs i na blagajnama ovih ustanova. Na događaju je obezbeđen simultani prevod na srpski jezik.

 

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Porodica

Komentari

  • gemathegreat

    15. septembar 2022. | 18:06

    Jbte šta ćemo sad mi koji smo tako nekako odgajili decu bez njene pomoći, jel da se uobrazimo ???

    Podelite komentar