• 0

On je mio i drag: Muško ime jasnog porekla i nepoznate istorije

Jedno od najčešćih imena na ovim prostorima

  • 0
značenje imena Damir Ilustracija: Telegraf/Shutterstock

Ime Dragan je slovenskog porekla, veoma zastupljeno u našoj zemlji i u nekim zemljama regiona. Ipak, o tome kako je i kada nastalo ne zna se mnogo. Često se sreće u Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji, Makedoniji i Bugarskoj.

Značenje imena Dragan je dosta jasno, zbog korena "drag", i u bukvalnom i prenesenom značenju označava onoga „koji je drag“, "mio i dobar“, "onaj koji je voljena i draga osoba“.

Ženska verzija imena, odnosno Dragana, u prevodu sa kineskog jezika znači „mačka“, što opet navodi na zaključak da ovo ime nosi neko ko je „umiljat i nežan“; „onaj koji ume da se svakome dopadne“; „spretan i spreman da iskoristi svoje vrline“ ili  „onaj koja osvaja svojom ljupkošću“.

U našem jeziku „dragan“ je vrlo često naziv i za nečiju ljubav, momka, pa je vrlo moguće da je od ove imenice nastalo i lično ime Dragana. Smatra se da su osobe sa imenom Dragan originalne i inventivne. Važe za kreativne osobe sa puno talenta za muziku i umetnost; jedinstvene su i različite.

Poznati koji nose ovo ime mogu da se proberu iz redova sporta, glume, politike... Na toj listi su fudbalski asovi Dragan Stojković Piksi i Dragan Džajić ili glumački asovi kao što su Dragan Nikolić i Dragan Bjelogrlić.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica