• 3

Psiholog ističe šta nikako ne treba da radite ako dete "besni" jer ste mu oduzeli telefon

- Uznemiren i nestabilan roditelj znači uvek dvostruko više uznemireno i nestabilno dete - ističe psiholog Radmila Vulić Bojović

  • 3
dete, tinejdžer, dečak, igra igrice, telefon Foto: Pixabay

Na društvenim mrežama je pre nekoliko dana osvanula objava video-snimka jedne majke iz Amerike koja u neverici pokazuje ruiniran stan koji je bio delo njenog 12-godišnjeg sina. Naime, tinejdžer je u napadu besa i agresije jer mu roditelji nisu dali telefon rasturio ceo stan.

Zavisnost danasnje dece od ekrana postaje ozbiljan problem, a ako pustite decu da ih koriste neometano i neograničeno, može da dođe do ozbiljnih problema.

Savet svih pedagoga i psihologa je da roditelji sa decom stvore neku vrstu pravila i dogovora oko toga koliko vremena dnevno će provoditi ispred ekrana. Neki se slažu da je sat vremena sasvim dovoljno vreme za dete da provede gledajući crtani film ili igrajući igrice.

Ipak, ne uspevaju svi da postave granice i da održe dogovor koji su napravili s detetom, pa se stvar izmakne kontroli i dolazi do situacija u kojima su roditelji nemoćni jer dete dobija napade besa, ljutnje i agresije kada mu se oduzima telefon.

Kako u ovim situacijama reagovati kao roditelj i kako da sprečimo da do ovakvih neprijatnih događaja uopšte dođe, ispričala je za naš portal psiholog i porodični psihoterapeut Radmila Vuilić Bojović.

- Burna reakcija dece na frustraciju, takozvani "napad besa", velika je provokacija za svakog, pa i za najstrpljivijeg roditelja. Generalni savet bi bio da nikako ne dolivate ulje na vatru, a to znači da nikako na dečji bes pokazivati ljutnju, bes ili bilo kakav gubitak kontrole. Još značajnije, dete ne bi trebalo ignorisati jer mu time šaljemo poruku da nam nije važno, što će njegova ili njena negativna osećanja samo produbiti - objašnjava naša sagovornica.

dete, televizor, ekran, gledanje, gleda, crtaći Foto: Pixabay.com

- Od suštinske je važnosti ostati miran i pribran, ne eskalirati i svakako ne popuštati, odnosno ne menjati već donesenu odluku. Doslednost i upornost, uz odlučnost i hladnu glavu generalno u roditeljstvu daju najbolje rezultate. Uznemiren i nestabilan roditelj znači uvek dvostruko više uznemireno i nestabilno dete - zaključila je psiholog Radmila Vulić Bojović.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Porodica

Komentari

  • Učitelj

    19. septembar 2022. | 19:33

    Sve je više asocijalne dece. Satima su pred ekranom ili s telefonom u ruci. Rečnik oskudan i skroman, mnogi posećuju logopeda jer do škole ne nauče pravilan izgovor svih glasova. Ne umeju da se igraju i druže, ne umeju da dele i zamole da im se nešto da. U igri ispuštaju krike kakve čuju u igricama. Sve u svemu - katastrofa! A vi mladi roditelji samo dajte telefone deci. Stravična greška.

    Podelite komentar

  • Vule

    19. septembar 2022. | 18:41

    Ti koji se slazu da je sat vremena dnevno dovoljno, neka se nose 🤣

    Podelite komentar