• 0

Kako da pripremite sebe i svog brucoša za polazak na fakultet i odvajanje od kuće

Bližimo se oktobru, što za neke porodice znači odlazak deteta od kuće zbog studija u drugom gradu

  • 0
Studenti, studije, student, majka i ćerka

Foto: Pexels

Kako deca rastu, roditelji im pomažu da uđu u svaku novu fazu života, pripremajući ih da polete iz "gnezda". Za neke porodice, kraj leta će doneti jedno od prvih značajnih razdvajanja - polazak na fakultet u drugi grad ili državu. Koliko god da mislite da ste spremni, neće biti lako. I dok će brucoši polako da se upoznaju sa svim izazovima samostalnog života, roditeljima će biti teško da se nose sa time da više nemaju potpunu kontrolu nad detetom i ne mogu da mu pomognu u svakom trenutku. Tranzicija će biti teška, a ovi saveti roditeljima je mogu olakšati, prema pisanju Forbes.com.

Pripremite ih za tranziciju

Sedite i razgovarajte sa svojim detetom o velikoj promeni koja će uslediti. Glavni aspekti tranzicije su veća odgovornost i nezavisnost studenta i manje informacija i tereta na strani roditelja. Roditelj uvek teži da dete postane nezavisnije i sposobnije da se zalaže za sebe. Morate znati da ste dali sve od sebe da ih naučite da učine što je više moguće za sebe s obzirom na okolnosti. Važno je da znaju da uvek mogu da vas pozovu, ali sada je vreme da prvo reše situaciju sami, pa da vam onda ispričaju kako su došli do rešanja samostalno.

Recite svom studentu da želite da ih naučite mnogim stvarima koje ste do sada radili za njih. Pitajte ih šta bi želeli da nauče. Ako su vam potrebne ideje, primeri mogu uključivati: kupovinu osnovnih stvari u prodavnici; popunjavanje formulara; praćenje predstojećih rokova; kućna njega i pranje veša. Pokažite im kako da to urade i budite uz njih dok pokušavaju. Oduprite se porivu da uskočite i rešite ili potpuno preuzmete posao.

Studenti, studije, student, majka i ćerka

Foto: Pexels

Promena = stres

Stres se javlja kad god treba da se prilagodimo novim okolnostima, bez obzira da li su te okolnosti dobre ili loše. Prelazak na studije uključuje ogromnu količinu promena koje, shodno tome, izazivaju veliki stres. Možemo podržati mlade ljude tako što ćemo normalizovati činjenicu da će prirodno doživeti stres kada počnu predavanja, i uverivši ih da će im se stres ublažiti kada budu upoznavali svoje nove vršnjake, rutinu i okruženje, tvrdi dr Lisa Damour, autor knjige "Raspleteni: Vodeći tinejdžerke kroz sedam faza prelaska u odraslo doba".

Sloboda i poverenje

Rana priprema za promenu je od pomoći. Postepeno vodite sebe i svog studenta kroz ovaj proces. Iako je ovo trenutno teško, mnogo će olakšati stvari kada zaista odu od kuće. Počnite dok su u srednjoj školi sa stvarima kao što je dopuštanje da se zalažu za sebe u školi, da kuvaju za sebe i dajući male količine "slobode" da vide kako se nose sa situacijama. Ovo će vam pružiti priliku da razgovarate i obrazložite situaciju dok se stvari dešavaju. Odgajali ste ih prethodnih 17-18 godina i dali ste im dobre informacije i iskustva. Verujte im da će sve uraditi kako treba i da je normalno da prave greške i da uče usput. Zatim verujte instituciji u koju ih šaljete, da će ih podržati u njihovom obrazovnom iskustvu, tvrdi dr Fran Braun-Maklur, potpredsednik za studentska pitanja, Državni univerzitet Džekson.

Razgovarajte o predstojećem periodu

Razgovarajte o ovom važnom životnom događaju: zajedničkom uzbuđenju oko odlaska na studije, mogućnostima i mogućim izazovima. Razgovarajte o zadacima na terenu koji predstoje: preseljenje u stan ili studentski dom, životna situacija, knjige itd. Delite brige bez preoperećenja. Priznajte finansijsku stvarnost na objektivan način. Utvrdite koliko će novca biti neophodno i kako će vaše dete raspoređivati troškove.

Studenti, studije, student, majka i ćerka

Foto: Pexels

Imajte plan komunikacije

Roditelji će, kao što je i normalno, želeti da se čuju sa detetom svakodnevno. Obe strane moraju da se slože da li je svakodnevna komunikacija potrebna ili ne, ali bi redovni nedeljni razgovori mogli imati smisla, posebno na početku, kaže dr Deniz Pope, viši predavač Univerziteta Stanford.

Odvojite vreme za razmišljanje

Ovo je veliki razvojni trenutak za vaše dete i za vas. Odvojite vreme da razmislite o životu vašeg deteta do ove tačke. Možda razmišljate o radostima roditeljstva, o tome na čemu ste zahvalni ili o onome što ste naučili o roditeljstvu ili o sebi. Možda će vam trebati vremena da se osećate dobro zbog svega što ste uradili da dovedete svoje dete do ove tačke. Možda ćete samo odvojiti vreme da se osećate tužno i da tugujete zbog gubitka ove faze roditeljstva, a možda biste podelili svoja osećanja sa prijateljima koji vas podržavaju i koji prolaze kroz slična iskustva.

Budite svesni i zahvalni na pozitivnim promenama u vašem životu koje mogu doći kada vaše dete krene na fakultet. Možda ćete imati više vremena za mlađu decu ili više vremena da provedete sa svojim supružnikom. Ili ćete možda moći dublje da kopate u neki aspekt posla do kojeg vam je stalo ili da se bavite novim hobijem.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica