• 1

6 najlepših imena za bebe rođene u jesen: Svako nosi simboliku ovog godišnjeg doba

Roditelji čija se deca rode u ovim zlatnim, jesenjim mesecima često biraju imena koja asociraju na ovu sezonu

  • 1
Beba

Foto: Pixabay

Jedan od najvažnijih zadataka koje imaju roditelji je da daju detetu ime koje će nositi ceo život. Verovatno zbog toga postoji poznata latinska poslovica "Nomen est omen", koja u prevodu znači "ime je znak".

Osobe koje će u toku ove jeseni postati roditelji mogu da izaberu imena za svoje bebe koja su inspirisana ovim prelepim godišnjim dobom i svim onim što ono nosi.

Ukoliko vam je termin porođaja na jesen, ne bi bilo loše da u obzir uzmete i ova najlepša jesenja imena, a mi smo za vas izdvojili tri za dečake i tri za devojčice.

1. Dunja

Žensko ime Dunja potiče od grčkog naziva za vrstu drveta i ploda dunja. Pored toga, ime Dunja veoma podseća na jesen, odnosno na miris dunje koja je simbol jeseni.

2. Dimitra

Ovo ime izvedeno je iz grčke mitologije, u kojoj je Demetra bila boginja žetve i plodnosti. Žetva označava kraj ciklusa rasta i sazrevanja u prirodi, a poznato je da joj je vreme upravo u jesen.

3. Dalija

Ovo ime vodi poreklo od istoimeneog cveta, koje je poznato kao kraljica jesenjih cvetova.

Beba, jesen, dete

Foto: Shutterstock.

4. Balša

Balša je staro srpsko i crnogorsko ime. Postoji više tumačenja porekla i značenja ovog imena. U prenesenom značenju Balša znači - "jak", "snažan" i "krupan momak". Pretpostvka je da je ime izvedeno od reči "obaliti", odnosno "srušiti", te označava snažnog i krupnog momka koji "i drveće obara".

5. Dimitrije

Ime grčkog porekla koje je veoma popularno u Srbiji. U prevodu znači "zemljin rod", odnosno "onaj koji je posvećen bogu".

6. Goran

Ovo ime je grčkog porekla i nastalo je od imena Georgije. U prenesenom značenju, Goran je "onaj koji je stasit i snažan", "onaj koji je sposoban i stabilan", "onaj na kojeg se možete osloniti u svakom trenutku", ali se tumači i kao "gorštak" i "farmer".

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Porodica

Komentari

  • Jela

    4. oktobar 2022. | 13:40

    Има много лепших Српских имена као нпр. Милена, Милица, ...или Мушких Душан, Урош Лазар, Радомир и сл. Балша уопште није српско име већ комитског Црногораца. Димитрије јесте и српско и црногорско име. Не дају се Србима новокомпонована имена већ права српска имена. Тако се чува српска традиција. Поводљивост за страним именима је унијаћење. Боље да не предлажете ништа него да предлажете погрешно!

    Podelite komentar