• 0

Ovo žensko ime opevala je srpska narodna pesma: Ona je "blistava", ona je "zora"

Mnogima od njih je nadimak Rosa, koji ukazuje i na zoru u značenju imena

  • 0
značenje imena Rosa Ilustracija: Telegraf/Shutterstock

Kada je u srpskoj narodnoj poeziji, pored dotad ustaljenih domaćih ženskih imena, valjalo naći ime za strankinju, kraljevu ćerku, koja treba da postane careva žena, odabrano je ime Roksanda.

Pesma "Ženidba Dušanova", koju je Vuk Karadžić zabeležio od Tešana Podrugovića, opisuje ženidbu junaka, jednu od najstarijih epskih tema. Priprema za svadbu je baš onakva kako se očekuje od carske, dokaz junaštva i mudrosti budućeg mladoženje su prepreke koje mora savladati da bi bio dostojan svoje mlade. A mlada je najčuvenija devojka, kakva se sprema samo za cara, po koju se ide u drugu zemlju. Ona je Roksanda.

"Kad se ženi srpski car Stjepane,

nadaleko zaprosi đevojku,

u Leđanu, gradu latinskome,

u latinskog kralja Mijaila,

po imenu Roksandu đevojku;

car je prosi, i kralj mu je daje."

Žena zvučnog imena koja je ovom pesmom uplivala i u srpsku narodnu poeziju ima korene u latinskoj reči "roxane", grčkoj "rhoxane", persijskoj "roushani", a svaka od nih znači - svetlost, zora.

Roksanda se javlja u oblicima Roksana, Rosanda, Rozana, Roksandra i Rosana. Mnogima od njih je nadimak Rosa, koji u srpskom jeziku ukazuje i na zoru u značenju imena.

Beograđanka koja je u svetu proslavila ovo ime je Roksanda Ilinčić, svetski poznata modna kreatorka koja živi i radi u Londonu. Njene kreacije oduševile su mnoge poznate ličnosti, među kojima je i princeza od Velsa Kejt Midlton.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica