• 0

"Autizam je moja supermoć": Obeležavanje Svetskog meseca autizma u Nišu

"Pogledajte nas – pokušajte da čujete ono što nismo u stanju da vam kažemo", poručuju osobe sa poremećajem iz spektra autizma

  • 0
autistično dete, autizam

Foto: Shutterstock

Pod sloganom Autizam je moja supermoć“, Udruženje osoba sa smetnjama u razvoju i invaliditetom „DAN“ iz Niša organizuje druženje povodom obeležavanja Evropskog dana autizma i Svetskog meseca autizma 3. oktobra 2022. godine u tržnom centru „Delta Planet“ u Nišu.

Počev od 15 časova, biće organizovane radionice i muzički program.

Naše emocije i interesovanja“ tema je radionice centra „Psihosfera“ koja će trajati od 15 do 16 sati.

Narednu radionicu organizuje muzički studio „Mjuzikorn“ sa temom ”Oseti instrument”.

Od 17 do 18 sati u saradnji sa centrom „Senzor Džim“ biće organizovana kreativna radionica na kojoj će učesnici praviti senzorne igračke i oslikavati lica, dok će sat kasnije uslediti radionica za decu u saradnji sa centrom „Robokod“.

U muzičkom programu koji će trajati od 19 do 20 časova nastupiće Oliver Katić i dečiji hor „Čarolija“.

Deca sa poremećajem iz spektra autizma (PSA) čine jednu od najosetljivijih grupa u našem društvu. Imaju otežan pristup odgovarajućim uslugama i retko dostižu ili održavaju zadovoljavajući nivo razvoja i zdravlja.

Porodice sa decom koja imaju autizam često se suočavaju sa neprimerenim reakcijama okoline, mahom zbog nedovoljne informisanosti, ali i skrajnutosti ovog problema u medijima. O tome su za Telegraf.rs govorili Mirjana Mohenski iz Niša i Ivan Maričić iz Kraljeva, roditelji mališana koji sa svetom komuniciraju na drugačiji način.

Podrška i razumevanje društva su od velike važnosti kako za osobe sa poremećajem iz spektra autizma, tako i za članove njihovih porodica. Pokažimo na delu da smo uz njih.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica