• 0
 ≫ 

Njeno ime znači "šapat": Ona je mirisna i lepa kao cvet

 ≫ 

Pre svega srpsko žensko ime, nastalo od korena „tih“, zbog čega se devojčice sa ovim imenom obično smatraju tihim i mirnim

  • 0
značenje imena Tatjana

Ilustracija: Telegraf/Shutterstock

Žensko ime Tijana je  staroslovenskog porekla. Pre svega srpsko žensko ime, nastalo od korena „tih“, zbog čega se devojčice sa ovim imenom obično smatraju tihim i mirnim.

Najverovatnija je da imena Tijana potiče iz staroslovenskog jezika i to ili od ličnog ženskog imena Tihana, odnosno nečujno, jedva čujno, bezvučno, mirno, tj. "šapat" , ali je se  vremenom glas „h“ izgubilo u govoru, te je ostala Tiana, a kasnije je radi lakšeg izgovora počelo da se dodaje slovo „j“ i izrodilo ovo divno ime - Tijana.

Prema drugom tumačenju ime Tijana vodi poreklo od latinske reči „tia, tija“, što znači „mirisno drvo“, miomirno, drvo mirne, maslinovo drvo, smireno. Zbog toga se za  devojčice koje nose ovo ime smatra da su "mirisne i lepe kao cvet“.

Manje je poznato da se, recimo, u Sloveniji ime Tijana smatra imenom koje je izvedeno od ličnog ženskog imena Tatjana (Tanja – Tatjana – Tatijana – Tijana), ali sa druge strane neke slavenske zemlje kao što su Ukrajina i Rusija, gde je ime Tatjana vrlo popularno, veruju da je ono nastalo od imena Katarina, te i da nema baš nikakve veze sa imenom Tijana.

Osnovni prevod vlastitog ženskog imena Tijana veoma je slično njegovom prenesenom znacenju. Za devojčice koje ponesu ovo ime se veruje da će imati blagu narav i da će biti veoma nežne i suptilne. One su skromne i povučene, vole i donose mir i uvek su pune nežnosti.

Osim u Srbiji i zemljama bivše Jugoslavije, ime Tijana je popularno za novorođene devojčice i u zemljama kao što su Republika Severna Makedonija i Bugarska, ali je ime takođe učestalo i u Grčkoj i u Italiji , međutim primarno u odgovarajućim pak skraćenim formama ili jezičkim varijantama, kao što su Iana, Tiuana; Tihana ili Tina.

Kod nas izvedena i varijantna imena od imena Tijana su Tajana, Tatjana, Tatijana, Tanja, Tihana, Katarina, Milijana, Miljana, Tanjuša, Tašana, Kristijana, Tajana, Dajana, Dijana...

Neke poznate ličnosti imena Tijana koje su ostavile traga u određenim oblastima i koje su pak i obeležile određeno vremensko razdoblje, te mogu biti inspiracija za roditelje da baš tako nazovu svoje devojčice. Među njima je Tijana Dapčević (rođena Todeska) – poznata srpska pop pevačica koja je makedonskog porekla, potom srpska filmska glumica, „naturščik“, koja je ostvarila glavnu ulogu u filmu Ljubiše Samardžića “Nataša” - Tijana Kondić. Tu su i sportiskinje, košarkašica Tijana Ajduković, odbojkašice Tijana Malešević i Tijana Bošković, fudbalerka Tijana Filipović kao i poznata poznata srpska šampionka  u tekvondu Tijana Bogdanović.

Na spisku poznatih žena koje nose ovo ime je svakako i popularna srpska manekenka, koja je bila i pobednica na izboru za “Miss Jugoslavije” 2002. godine jeste Tijana Stajšić, potom pevačica grupe “Neverne bebe” jeste Tijana Sretković, poznata srpska likovna umetnica Tijana Kojić, foto model Tijana Arnautović, pijanistkinja jeste Tijana Andrejić, kao i slavna srpska balerina i članica baletskog ansambla Narodnog pozorišta u Beogradu Tijana Šebez. Na spisak može da se doda i poznata srpska pop i džez pevačica, predstavnica naše zemlje na “Pesmi Evrovizije” 2017. godine - Tijana Bogićević.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica