• 0

Zašto deca ne treba da noće u tuđim kućama: Doktor u viralnom videu objašnjava koji su rizici

Dr Mitnaul je dobio mnogo kritika u komentarima o svom pravilu "bez spavanja", ali on daje jasno objašnjenje da smatra da se dete može socijalizovati i u uslovima koji će biti bezbedni po dete

  • 0
Deca i spavanje

Foto: Shutterstock

U viralnom videu koji je pregledan više od milion puta otac šestoro dece i psihijatar za decu i odrasle dr Lari Mitnaul (@doctormitnaul) navodi pet stvari koje nikada ne bi dozvolio svojoj deci, a broj pet je dopuštanje da spavaju van svog doma.

Dok neki stručnjaci smatraju da je spavanje kod društva iz vrtića i škole ključno za razvoj nezavisnosti i fleksibilnosti kod dece, "pravilo bez spavanja" već neko vreme dobija na snazi u roditeljskim krugovima, s obzirom na to da spavanje otvara vrata za rizične odluke, gubitak sna, kao i maltretiranje ili zlostavljanje - posebno seksualno zlostavljanje.

U svom videu, dr Mitnaul objašnjava ovaj fenomen kao "uglove" dečjih iskustava – malo izvan normalnih parametara njihove svakodnevne rutine.

- Često su priče koje nam dolaze o traumi, o izloženostima, o neprikladnim stvarima u životima dece u "uglovima" iskustava za našu decu - navodi on i dalje nastavlja izlaganje: - A pod "uglovima", mislim na ona mesta gde je manje nadzora odraslih. Postoje deca koja možda rade impulsivnije stvari ili stvari koje inače ne bi radila pod pažljivim nadzorom i praćenjem odrasle osobe koja ih voli. I tako prenoćišta često pružaju pravu priliku deci da se upuste u razne stvari, bez obzira na to da li to nameravaju ili ne - kaže on.

@doctormitnaul Part 2 - Why I don’t allow sleepovers 🛏 #5things #psychiatrist #childpsychiatrist #psychiatristsoftiktok #nosleepovers #thingsiwontdo #explained #parttwo ♬ Monkeys Spinning Monkeys - Kevin MacLeod & Kevin The Monkey

Dr Mitnaul je dobio mnogo kritika u komentarima o svom pravilu "bez spavanja", ali on daje jasno objašnjenje da smatra da se dete može socijalizovati i u uslovima koji će biti bezbedni po dete.

On navodi da je njegova namera da njegovo dete ima divan i blizak odnos sa svojim vršnjacima i da će se postarati da se to desi u situaciji i vremenu koje će najverovatnije biti profitabilno za njih kako bi se izbegla trauma od koje treba da se leče do kraja života.

Video: Zašto deca ne bi trebalo da spavaju u sobi sa zatvorenim vratima: Stručnjak za sigurnost objašnjava

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica