• 0
 ≫ 

Ovo ime je bilo veoma popularno u bivšoj Jugoslaviji: "Žena koja ga nosi je kao proleće"

 ≫ 

Iako je nekada bilo popularno, ovo ime na našim prostorima polako pada u zaborav

  • 0
Znacenje imena Bosiljka

Ilustracija: Telegraf/Shutterstock

Žensko lično ime Biljana je srpsko tradicionalno ime, ali se pretpostavlja da ima neke slavenske korene jer je popularno i često davano devojčicama i u Bugarskoj i Makedoniji. Zapravo, ime Biljana je vrlo često davano devojčicama koje su se rađale za vreme bivše Jugoslavije.

Ovo ime je jedno od retkih ženskih ličnih imena kom značenje takođe nije dovoljno jasno, te se pretpostavlja da bi u prenesenom smislu moglo da se odnosi na - "one koje su uvek lepe i mlade"; "one koje su zelene kao biljke"; "one koje su mirisne i snene"; "osobe koje su kao proleće, koje su srećne i radosne".

Mnogi stručnjaci smatraju da je u osnovi imena Biljana reč biljka.

Iako je nekada bilo vrlo popularno, ime Biljana se poslednjih nekoliko godine ne nalazi na listi 100 najpopularnijih imena u Srbiji.

Izvedena i varijantna imena od imena Biljana su nešto ređa i najpoznatija su – Miljana; Minja; Smiljana; Tijana; Julijana i Ljiljana.

Neke od najpopularnijih žena s naših prostora koje su nosile i nose ovo ime su: Biljana Vilimon, Biljana Ristić, Biljana Majstorović, Biljana Todorovski, Biljana Popović Ivković, Biljana Gorunović, Biljana Srbljanović, Biljana Stanojević i Biljana Krstić.

Takođe, jedna od najpoznatijih jugoslovenskih manekenki za koju se veruje da je inspirisala Boru Đorđevića da napiše čuvenu numeru "Ostani đubre do kraja" se zvala Biljana Nevajda Šević.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica