• 2

Zašto se današnja deca slabije igraju igračkama: Imaju li previše svega?

Današnja deca imaju previše svega pa su prestimulisani jer imaju puno opcija što ih dovodi do toga da se manje igraju

  • 2
dete, igra, autići, igra se, dečak

Foto: Pixabay

Čini vam se kao uobičajna scena - vaše dete je okruženo obiljem igračaka, ali se ne igra ni sa jednom. Pitate se sigurno zašto?

Koliko puta ste do sada potrošili mnogo novca kako biste kupili neku igračku u nadi da će se vaše dete slatko igrati, ali na kraju sva vaša nadanja padnu u vodu? Igračka ostaje samo predmet koji u stanu skuplja prašinu.

Evo nekoliko pitanja koja bi mogla da vam pomognu u tome da razumete zašto se vaše dete ne igra sa igračkama koje poseduje kod kuće.

1. Da li ima previše izbora?

Današnja deca imaju previše svega. Tako su previše stimulisani jer imaju puno opcija što ih dovodi do toga da se manje igraju jer imaju previše odluka da donesu i pre nego što započnu igru. Rešenje može da bude da se rešite određenih igračaka ili da ih rotirate tako da ih bude manje na gomili odjednom.

2. Da li je igračka alat ili oblik zabave?

Kada kupujete igračku razmislite da li će ona biti alat ili oblik zabave? Alat je nešto što se koristi da bi se nešto izgradilo ili napravilo, a igračka koja zabavlja je nešto što pruža zabavu. Iako svi volimo da se zabavljamo ključni cilj onoga što želimo svojoj deci prilikom igre nije samo zabava. Umesto pasivnosti u igri želimo da deca budu angažovana, da misle, kreiraju, rešavaju probleme i stvaraju ideje. Zato je važno da igračke izazivaju decu i inspirišu ih tokom odrastanja.

Igračke, deca, igranje, zabava

Foto: Pixabay

3. Da li postoji slobodan prostor za dečiju igru?

Imati neku vrstu praznog prostora gde će deca da zamišljaju, grade i istražuju zaista jeste važno. Reč je o malom kutku, ne o velikom prostoru, gde deca mogu da imaju sobodno kretanje. Uklanjanje stočića za kafu u dnevnoj sobi može da bude najbolja stvar koje ćete učiniti za stvaranje prostora za igru, prenosi "Waytoplay".

4. Da li znaju koje opcije imaju?

Svi imamo tendenciju da gomilamo igračke u kutije i fioke, pa deca lako zaboravljaju koje su im opcije. Opet se vraćamo na stvaku u kojoj je bolje da dete ima manje igračaka u kutiji, em ima manje opcija za donošenje odluka em će sve biti pregledno i uredno.

5. Da li su igračke prikladne uzrastu vašeg deteta?

Ukoliko vaše dete postaje frustrirano tokom igre to je iz dva razloga: ili je naviklo na igračke u kojima ne mora da razmišlja, ili tek mora da izgradi način razmišljanja jer koristi teže igračke kod kojih mora da reši neki problem.

Ukoliko je reč o igrački koja još uvek nije prilagođena uzrastu deteta rešenje je da se igrate s detetom i pomognete mu da razvije veštine da se "sutra" samostalno igra.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Porodica

Komentari

  • Kaja

    23. oktobar 2022. | 19:36

    Gledaju Zadrugu, pa ne stignu.

    Podelite komentar

  • Matilda

    23. oktobar 2022. | 22:14

    Ne igraju se igračkama, a ne SA igračkama

    Podelite komentar