• 1

Roditeljske fraze koje donose više štete nego koristi: Ne govorite deci "ne" i "smiri se"

Stručnjak za roditeljstvo izdvaja pet najčešćih rečenica koje mame i tate upućuju deci, a koje mališani iz objektivnih razloga ne razumeju

  • 1
majka, dvoje dece, plače, plač, porodica Foto: Shutterstock

Nema roditelja koji svom detetu makar jednom u životu nije rekao “ne” ili “smiri se” u trenucima kad je besno. Ali, kako objašnjava stručnjak za roditeljstvo Amanda Džener, to su fraze koje uvek donose više štete nego koristi.

- Deca ne razumeju ove fraze, pa moramo da se spustimo na njihov nivo, da razumemo njihova osećanja i da pročitamo njihove emocije - objašnjava Džener.

Ona otkriva pet najčešćih fraza koje roditelji koriste, a koje deca ne razumeju, kao i pet zamenskih rečenica koje će mališani lako shvatiti.

1. ”Ne”

Postoje situacije u kojima je reč “ne” jedina moguća, ali u većem broju slučajeva roditelji po automatizmu izgovaraju ovu reč čak i onda kada ne moraju, smatra Džener.

- Kod nekih mališana je reč “ne” okidač za napad besa, a zabranu doživljavaju kao kaznu. Ključno je što deca ne razumeju zbog čega su kažnjena - ističe Džener.

Šta reći umesto “ne”?

Uvek je važno da pokušate da objasnite situaciju na pozitivan način, kako bi dete razumelo zašto ste zbog nečega odbili da mu izađete u susret.

- Ako ste, na primer, zamolili dete da sredi svoju sobu, a ono to nije učinilo i ubrzo zatim je pitalo može li da gleda TV program, nemojte da koristite reč “ne”. Umesto toga, recite mu da će moći da gleda TV kad bude sredilo svoju sobu - savetuje sttručnjak za roditeljstvo.

2. “Smiri se”

Svako od nas je bio u situaciji da istu rečenicu čuje od svog partnera i svako zna kako se osećao kad je dobio takvu poruku.

- Kad detetu kaže da se smiri, ono u najvećem broju slučajeva neće razumeti šta to tačno znači - navodi Džener.

mama, dete, tuga Foto: Shutterstock

“Recept” koji donosi rezultate je da zagrlite dete i utešite ga. Ili, savetuje stručnjak za roditeljstvo, nežno uhvatite dete za ruku i odvedite ga u šetnju.

3. “Budi pažljiv”

Dete ne razume ovakvu poruku, jer nije dobilo tačne instrukcije kako bi trebalo da se ponaša.

- Umesto poruke da bude pažljivo, recite detetu “korak po korak” šta bi trebalo da uradi. Primera radi, ukoliko želite da zajedno pređete preko ulice, recite mu: “Daj mi ruku, pa ćemo zajedno preći na drugu stranu ulice. Automobili su veoma brzi i možda te vozač neće videti”.

Džener ističe da je od posebne važnosti da roditelji nemaju preterane reakcije i da ne kažu deci da “budu oprezna” pre nego što nešto počnu da rade.

U suprotnom, postoji rizik da dete nikada neće izaći iz “zone komfora” i da će imati strah od svega novog.

4. “Pusti, ja ću”

Ovo je fraza koju roditelji često upotrebljavaju, a koja nema podržavajući karakter kad je reč o sposobnostima deteta i razvoju njegovog samopouzdanja.

- Kad dete nešto počne da radi, a vi ga sprečavate u tome i kažete mu da ćete vi to završiti, zapravo ste mu poslali poruku da je nesposobno - upozorava Džener.

-Ukoliko, primera radi, dete pokušava da zaveže pertle i to mu ne polazi za rukom, pitajte ga da li želi da mu mama ili tata pokažu kako da taj posao lakše obavi. Takođe, ako ne uspeva da uradi nešto, podsetite ga da uvek može da zamoli mamu ili tatu za pomoć. Ovakve rečenice ih oslobađaju, uče ih da se ne plaše da zatraže pomoć.

5. “Prestani da plačeš”

Nema roditelja na planeti koji makar jednom nije bio iznerviran zbog dečjih suza. Fraza “prestani da plačeš” slična je frazi “smiri se”.

dete, plače, auto sedište Foto: Shutterstock

- Deca ponekad ne znaju zašto plaču, ali bi roditelji trebalo da budu svesni činjenice da deca nisu u stanju da tek tako obuzdaju emocije - podseća Džener.

Ona ujedno daje i predlog kako da rešite situaciju u kojoj dete ne može da prestane sa plakanjem:

- Sedite pored deteta i pitajte ga zašto plače. Budite strpljivi dok iščekujete odgovor. Zagrlite dete i pokažite mu da ima vaše razumevanje i podršku. Recite mu da je u redu da ponekad bude tužno i dozvolite mu da iskaže ono što oseća.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Porodica

Komentari

  • Ma dosta vise!

    30. oktobar 2022. | 16:47

    Od kako su psiholozi - eksperti, poceli da mudruju i govore sta se sme sta se ne sme, nikada gore nije bilo.

    Podelite komentar