• 0

Kada i na koji način roditelji treba da se umešaju u dečije svađe?

Iako ćete na mnogo mesta čuti da je bolje da pustite decu da sama reše sukob, postoje situacije u kojima je neophodno da reagujete

  • 0
dečja svađa

Foto: Shutterstock

Mnogi roditelji su skloni da upadnu u svađu dece, ali često ćete čuti savet da je bolje dopustiti deci da sami reše sukob.

Sukobi i svađe na igralištu mogu da budu trenuci učenja koji dovede do toga da deca uče o empatiji i razvijaju društvene veštine koje im pomažu da steknu prijatelje u budućnosti, prenosi "Fatherly".

Roditeljska intervencija pri sukobu nije uvek najpametniji izbor, ali postoje trenuci kada je neophodno da roditelji uskoče.

- Roditelji ili bilo koja druga odrasla osoba uvek treba da se umeša u svađu ukoliko vide da postoje naznake maltretiranja - kaže Holi Šifrin, profesor psihologije na Univerzitetu Meri Vašington.

- Nasilno ponašanje ima za cilj da nanese štetu drugom detetu, posebno ako postoji razlika u moći - počinilac je stariji i krupniji. Ukoliko postoji bilo kakva fizička opasnost, roditelji treba da "uskoče" u sukob i zaštite svoje dete i spreče da ugrozi tuđe - kaže psiholog.

- Kad počne sukob, najbolje je da pustite decu da probaju sama da reše problem. Deca kroz ova rana iskustva uče veštine pomoću kojih komuniciraju sa drugima i rešavaju probleme. Kad roditelji uvide da se sukob pogoršava, a ne poboljšava, vreme je da se umešaju. Najbolje je da imaju takav pristup u kom će naterati decu da iznesu svoj slučaj, ali i mišljenje kako bi rešili ovaj sukob. Takođe, roditelj može da ponudi rešenje za spornu situaciju - kaže Šifrin.

Deljenje igracaka, deca

Foto: Shutterstock

Evo kako intervenisati ako dođe do sukoba na igralištu:

- Osim ako nije u fizičkoj opasnosti, pokušajte da dozvolite deci da sama reše sukob

- Ako eskalira, priđite deci da porazgovarate

- Neka svako svojim rečima ispriča svoju stranu priče

- Pomozite im u donošenju rešenja

- Nemojte nametati sopstvena rešenja

- Vratite ih igri i nemojte pokazivati ljutnju

Važno je podsticati kod dece načine konstruktivnog rešavanja sukoba. Treba da nauče da mogu da se posvađaju i ostanu prijatelji. Deca iz sukoba mogu naučiti i kako da se zauzmu za sebe, da iznesu svoj stav, da argumentuju, prihvate tuđe argumente, kako da drugima daju pravo da razmišljaju drugačije i kako ponovo da dovedu odnos u ravnotežu.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica