• 0
 ≫ 

Plodnost kod muškaraca: Kada je najbolje vreme za potomstvo i koji faktori utiču na reproduktivno zdravlje?

 ≫ 

Muškarci obično nikada ne prestaju da proizvode spermu, ali postoji pad kvaliteta sperme sa godinama

  • 0
Očevi i deca, tata, tate, dete, porodica Foto: Pexels

Muškarci često misle da njihove godine nisu bitne kada je u pitanju rađanje deteta, a da je biološki sat je važan samo za žene. Međutim, broj i kvalitet sperme opada sa godinama. Sa biološkog stanovišta, stručnjaci preporučuju da je muškarac najpogodniji za očinstvo od kasnih 20-ih do ranih 30-ih, piše Times of India.

Pokretljivost spermatozoida i kvalitet sperme

Moguće je da muškarci postanu očevi u 50-im i kasnije. Prema Ginisovoj knjizi rekorda, najstariji muškarac koji je dobio dete imao je 92 godine. Ipak, istraživači su otkrili da starost muškarca može uticati na šanse za potomstvo. Muškarci stariji od 40 godina imaju manje šanse za uspeh.

Muškarci obično nikada ne prestaju da proizvode spermu, ali to ne znači da nemaju biološki sat kao žene. Kako muškarac stari, njegova sperma prolazi kroz genetske mutacije što povećava verovatnoću da se DNK njegove sperme ošteti. Ovo može uticati na plodnost i takođe stvoriti potencijalne uticaje na zdravlje njegove buduće dece.

Studije su pokazale da je veća verovatnoća da će očevi "poodmakle očinske dobi" imati decu sa neurorazvojnim poremećajima. Studija sprovedena 2010. godine primetila je da potomci muškaraca starijih od 40 godina imaju petostruki rizik od razvoja poremećaja autističnog spektra u poređenju sa opštom populacijom.

Muškarci obično nikada ne prestaju da proizvode spermu, ali postoji pad kvaliteta sperme sa godinama. Svetska zdravstvena organizacija je postavila parametre koji su merila za zdravu spermu. To uključuje broj, morfologiju (oblik) i pokretljivost (pokret). Počevši od oko 35 godina, muškarci mogu primetiti da se njihovi parametri sperme pogoršavaju.

Zdravlje sperme može zavisiti od različitih faktora koji utiču na šanse za plodnost. Što se tiče količine, plodnost je najverovatnija ako sperma ispuštena u jednoj ejakulaciji sadrži najmanje 15 miliona spermatozoida po mililitru. Premalo sperme u ejakulaciji može otežati trudnoću. Kada je u pitanju pokretljivost spermatozoida, trudnoća je moguća sa manje od 40% spermatozoida u ejakulatu koji se kreće, pri čemu je 40% prag, jer što je više, veće su šanse za plodnost.

Starost muškarca

Starost u kojoj je muškarac najplodniji je između 22 i 25 godina. Predlaže se rađanje dece pre 35. godine. Posle ovog uzrasta, plodnost muškaraca počinje da se pogoršava. Nakon 35. godine, spermatozoidi mogu dovesti do trudnoće u kojoj mogu doći do mutacija. Dalje, ako je starost muškarca iznad 45 godina, onda su šanse za pobačaj mnogo veće, bez obzira na starost trudnice.

Istraživanje objavljeno u časopisu Journal of Epidemiology & Community Health pokazalo je da stvaranje potomstva pre 25. godine može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih posledica i čak može dovesti do prerane smrti u srednjim godinama.

Studija je otkrila da muškarci koji su postali očevi ranije u životu imaju veće šanse da imaju loše zdravlje i da umru mlađi od onih koji su odložili očinstvo do svoje 30. ili do 44. godine. Osim toga, postoji znatna količina psihičkog i finansijskog stresa koji može doći sa rođenjem deteta u ranom odraslom dobu kada niste u potpunosti spremni za to.

Kvalitet života

Postoji mnogo faktora vezanih za način života koji mogu ometati kvalitet sperme. To uključuje lošu ishranu, pušenje, pijenje alkohola, uzimanje droga i gojaznost. Pokretljivost spermatozoida je sposobnost spermatozoida da se efikasno kreće kroz ženski reproduktivni trakt kako bi dosegla i oplodila jaje. Pušenje je povezano ne samo sa smanjenjem kvaliteta sperme, već i sa njihovom količinom i pokretljivošću.

Da bi se proizvela optimalna sperma, neophodno je jesti zdravu hranu. Ako imate višak kilograma, gubitak nekoliko kilograma će vam olakšati začeće. Neke studije sugerišu da ishrana bogata antioksidansima takođe može pomoći. Smanjite alkohol i pušenje da biste poboljšali kvalitet sperme. Postepeno odustajanje od oba je najbolja opcija.

Zdrav način života je odličan način za poboljšanje opšteg zdravlja sperme. Međutim, ne postoji garancija da će to sprečiti uticaje starosti na vašu plodnost.

Poseta lekaru

Ako partneri već neko vreme pokušavaju bez uspeha, onda moraju da posete lekara. Za muškarce, postoji širok spektar testova da se utvrdi da li ste neplodni ili ne. Počnite sa procenom urologa. Moraćete da prođete fizički pregled i lekar će vas pitati o vašoj medicinskoj istoriji i životnim navikama. Fizički pregled će uključivati pregled vaših testisa, gde će lekar tražiti varikokele, abnormalne formacije vena iznad testisa.

Takođe možete dobiti analizu sperme, pri čemu će stručnjak proveriti broj vaših spermatozoida, njihov oblik, kretanje i druge karakteristike.

Pored toga, može se odlučiti i za procenu hormona, u kojoj će lekar proceniti nivo testosterona i drugih hormona u telu.

Ostali testovi uključuju genetsko testiranje, antitela protiv sperme, retrogradnu ejakulaciju itd.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica