• 0
 ≫ 

Zajedničko spavanje sa detetom - da ili ne: Stručnjak objašnjava zašto ono može da bude opasno

 ≫ 

On kaže da je važno edukovati roditelje o opasnosti povezanom sa zajedničkim spavanjem

  • 0
mama, tata, beba, spavanje, san Foto:Shutterstock

Većina roditelja iz više razloga bira da odmah po dolasku iz bolnice, beba spava s njima u krevetu. Jedan od razloga je taj što se plaše da će se bebi nešto dogoditi, da je neće čuti da spavaju ili jednostavno ne mogu da odole, a da ne legnu pored tog majušnog bića.

Međutim, medicinski stručnjaci naglašavaju da je spavanje s bebom ipak veoma opasno. Deljenje kreveta sa dojenčetom jedan je od uzroka iznenadne dojenačke smrti.

Naime, prema podacima iz Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) , 2020. godine je u Americi umrlo čak 905 beba i to sve zbog slučajnog gušenja ili davljenja u krevetu. Kada je reč o godišnjoj cifri beba koje umru na ovaj način u Americi, ona iznosi čak 3.4000 dojenčadi koji su mlađi od godinu dana.

Nedavno se pojavila vest da je Bruk Hanter (23) majka iz Kentakija, optužena za ubistvo iz nehata i ugrožavanje deteta, jer je njeno drugo dete umrlo u toku zajedničkog spavanja.

- Dete staro šest nedelja je umrlo 22. juna 2022. godine zbog zajedničkog spavanja. Godinu dana pre, gosođi Hanter je takođe umrlo dete staro šest nedelja zbog istog uzroka - navodi pomoćnica tužioca Ejmi Klausing.

Zbog ovog slučaja, internetom su počele da kruže vesti koje upozoravaju roditelje na zajedničko spavanje s detetom.

Prema CDC-u, tri su najčešće prijavljene vrste iznenadne dojenačke smrti su:

  • sindrom iznenadne dojenačke smrti (SIDS)
  • nepoznat uzrok
  • slučajno gušenje i davljenje u krevetu

Doktor Stiven Czin, šef pedijatrije Medicinskog centra, kaže da je važno edukovati roditelje o opasnosti povezanom sa zajedničkim spavanjem.

- To su tragične situacije, neverovatno je teško nositi se sa smrću deteta u prvoj godini njegovog života. Moramo nastaviti s edukacijom i podizanjem svesti - rekao je on.

Šta je zapravo zajedničko spavanje?

Zajedničko spavanje znači da jedan ili dva roditelja spava u istom krevetu sa bebom. Prvi razlog zbog kog je to opasno je što mala beba uglavnom diše na nos koji se vrlo lako začepi. 

- Zato molimo roditelje da u krevetiće ne stavljaju plišane igračke, jastuke, ćebad i ostalu posteljinu. Ako spavate s detetom, postoji mogućnost da će beba doći u položaj u komće imati problema s disanjem na nos - kaže dr Stiven.

Osim toga, bebe nemaju sposobnost da se prevrću s stomaka na leđa i obrnuto do otprilike šestog meseca, te ne mogu da pobegnu od prepreke koja im ograničava disanje.

- A upravo to, nažalost, dovodi do ovih užasnih i tragičnih posledica - zaključuje dr Stiven.

Video: Irena Marković rešava top tri nedoumice današnjih roditelja

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica