• 0

Dečiji razvojni psiholog otkrio koliko vremena je "ok" da dete provede ispred ekrana

Ukoliko ste jedan od onih roditelja koji se bore protiv toga da deca provode mnogo vremena kraj ekrana onda je ovo pravi tekst za vas

  • 0
foto Pixabay foto Pixabay

Ekrani, bilo od mobilnog telefona ili televizora su veliki deo našeg svakodnevnog života pa je prirodno da naša deca odrastaju koristeći ih.

Stoga se sigurno kao roditelj pitate koliko je previše kada je korišćenje tehnologije u pitanju i da li postoji ispravan ili pogrešan način da se provodi vreme ispred ekrana.

"The Sun“ je razgovarao sa dvoje dečijih razvojnih psihologa i stručnjaka koji su se složili da je svako dete kao i porodica različiti i da nema ispravnih ili pogrešnih postupaka.

Dr Kalanit Ben-Ari kaže da roditelji pre svega treba da se zapitaju zašto njihova deca koriste ekrane. Tek tada mogu da odrede koliko često mogu da ih koriste.

- Povremeno deca mogu da budu ispred ekrana, bilo da je to zbog nekoliko minuta mira za roditelje ili zbog potrebe da se olakšaju stvari dok su deca nemirna jer čekaju hranu itd...

- Ipak, maloj deci koja su u razvoju nije potreban ekran. Vreme koje provedu ispred ekrana ih obično odvaja od ključnih aktivnosti koje služe za razvoj njihovog mozga – objašnjava ona.

- Nemojte da mislite da je dosada loša za dete. Ona može da bude itekako korisna, to je vreme za razmišljanje, osmišljavanje kreativnosti i novina. Ako je dete obuzeto ekranom svaki put kada ima slobodan trenutak nedostajaće mu ova iskustva u razvoju – objašnjava dr Kalanit.

Dr Amanda Gumer kaže da sve dok vreme provedeno ispred ekrana nije preterano i dok deca dobijaju dovoljno vremena za sve oblike igre, mala količina vremena provedena ispred ekrana neće biti štetna.

dete. mobilni, ekran, igrice Foto: Pixabay.com

Koliko dugo deca treba da budu ispred ekrana?

Doktorke ističu da ne žele da stavljaju striktna ograničenja jer količina vremena ispred ekrana umnogome zavisi od toga šta još dete radi.

Dr Amanda je priložila opšti vodič za roditelje koji žele da ograniče vreme provedeno ispred ekrana.

Dete starosti od 1 do 3 godine

* 5 minuta po godini života u jednom danu

To znači da bi dete od tri godine moglo da provede 15 minuta pokraj ekrana, jer to je za njegov uzrast maksimalno vreme tokom kojeg može da ostane koncentrisano na ono što radi, ukoliko igra neku igricu.

Ukoliko govorimo o ukupnom gledanju u ekrane koji podrazumevaju gledanje crtanih filmova, igranje igrica itd, psiholozi kažu da deca od jedne do dve godine treba da se ograniče na sat vremena dnevno, dok deca iznad dve na dva sata dnevno.

dete, televizor, ekran, gledanje, gleda, crtaći Foto: Pixabay.com

Američka akademija za pedijatriju preporučuje ne više od dva sata dnevno za decu stariju od dve godine.

Sve preko dva sata je prekomerna upotreba za sve uzraste.

Koji deo dana je najbolji za korišćenje ekrana?

Dr Ben-Ari kaže a treba izbegavati ekrane ujutru i dva sata pre spavanja.

Ujutru utiče na jutarnju rutinu, uveče utiču na kvalitet i dužinu sna. Deca koja znaju da ujutru dobijaju telefone budiće se ranije i tako neće imati dovoljno sati sna koji im je ključan za razvoj mozga.

Dr Gumer kaže da nerado savetuje roditelje da se ekrani dozvoljavaju samo vikendom, ali opšti proncip je da ako je vreme provedeno ispred ekrana korisno za njihov razvoj ili je korisno za domaći zadatak i učenje, onda možete da budete opušteniji u vezi s tim.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica