• 0

Ona je mažena i milovana: Srpsko autohtono ime koje nose devojčice koje su pedantne

Srećan broj za ove devojčic je devet – što ih čini veoma kreativnim i stabilnim, sposobne da se izvuku iz svake teške situacije.

  • 0
Znacenje imena Mitra Ilustracija: Telegraf/Shutterstock

Smatra se da je žensko lično ime Miona, koje se poslednjih godina nalazi među prvih sto najdavanijih imena za devojčice u Srbiji, naše, srpsko, autohtono ime  i da označava „onu koja je draga i mila“, odnosno "onu koja je mažena i milovana".  Ovo ime nose devojčice koje su mažene i pažene, pomalo razmažene, ali su mazne i umiljate.

Prema nekim pretpostavkama ime potiče od glagola "milovati" ili prideva "mila. tj. mio", odnosno osnove reči staroslavenskog oblika prideva "mil" i nastavka "na", tačnije Milna. Dakle, nekada ženski rod prideva mio, zapravo glasio milna, pre nego što je ime prevedeno u Miona.

Sa druge strane, prema nekim drugim pretpostavkama, ime Miona potiče od glagola „miti, umiti, umivati“, a prema prenesenim značenjima ovo ime obeležava onu koja je čistog srca. Smatra se da ovo ime predstavlja osobu koja je uvek sveža i lepa, čistunica koja brine o sebi i veoma je pedantna. Mione još krasi da su lepe i spolja i iznutra, pored toga što se lepo neguju.

Za ženske osobe koje se zovu Miona, navodno, se kaže da su ljubazne ali nekada i preterano samožive i sklone da se postave „uzvišeno“, čime nesvesno zanju da uvrede druge: Ali, opet navodno, baš nikada iz „zle namere“. A kao najbolja profesija koja im je predodređena navodi se umetnost ili prirodne nauke, jer su požrtvovane i veoma praktične, a navodno se i odlično snalaze u medicini i psihologiji.

One su sklone i da život pretvore u rutinu, ali im to ni najmanje ne smeta, jer su generalno maštovite, pa i sve mnogo lakše podnesu kada se povuku u svoj svet.

Mione krase tamne kose i krune oči, lepo izražavanje i jaka samosvest, zbog čega se nekada čine tvrdoglave, jer žele da isteraju svoje po svaku cenu. Prema nekim navodima, one su i veoma dobre zavodnice i fatalne po supotran pol, a od negativnih osobina, navodno su sklone tračevima.

Srećan broj za Mione je devet– što čini žene sa ovim ličnim imenom vrlo kreativne i stabilne kao ličnosti, sposobne da se izvuku iz svake teške situacije.

Miona je dovoljno kratko ime da nema nadimak, a što se tiče mogućih izvedenih imena, pretpostavlja se da su to Milena ili Mila, kao i ime Mima i Mona.

A ime Miona nosi i jedna vrsta morskog puža, koji se zapravo zove „Propebela miona“.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica