• 0

Ona je rođena u gori: Njeno ime je sinonim za golemost i snagu

Devojčice sa ovim imenom su blage, nežne i miroljubive prirode

  • 0
Znacenje imena, devojcica, Utorak 19. jul Gordana Ilustracija: Telegraf/Shutterstock

Gorjana je žensko ime slovenskog porekla, koje se češće javlja u muškoj varijanti, ali je u poslednjoj deceniji porasla njegova upotreba i u ženskom obliku.

U korenu ovog imena je reč "gora", odnosno šuma ili planina, što Gorjanu čini "ženom sa gore", odnosno gorštakinjom, jer u prenesnom značenju označava devojčicu “rođenu, nastanjenu u šumi, planini”.

Ime Gorjana je sinonim golemosti i snage. Ovom imenu se posvetio i Vuk Karadžic koji je objasnio mušku varijantu imena rekavši “tako najviše prozovu onoga koji se rodi u planini kod stoke”.

Smatra se da je ime u dalekoj prošlosti izvedeno od Gorislav, odnosno Gorislava.

Iako je u proteklim vekovima bilo vrlo retko, Gorjana je doživljava nagli porast u popularnosti u drugoj polovini 20. veka i to u svim krajevima bivše Jugoslavije, a pojavljuje se i u Bugarskoj.

Postoji mišljenje nekih etimologa da se poreklo ovog imena naslanja na ime Georgije, ali je to, smatra se, malo verovatno. Od ovog imena izvedena su imena Gora, Gorana, Gore, Gorica i Gorjanka.

Od poznatih žena u Srbiji koje su nosile ovo retko i neobično ime možemo da izdvojimo glumicu narodnog pozorišta, pokojnu Gorjanu Janić, koja je preminula ove godine u 77 godini. Tokom višedecenijske karijere dramske umetnice glumila je u mnogim pozorišnim predstavama, a publika je najbolje poznaje po ulogama u serijama „Sivi dom“, „Bolji život“, „Vojna akademija“ i filmovima kao što je  „Oktoberfest".

Video: Ulice jednog zemunskog naselja dobile neobična imena: Među njima su Usnija i Elvis Prisli

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica