• 3

Roditeljstvo bez pravila i granica: Mama četvoro dece svojim mališanima dozvoljava apsolutno sve

Oni su samo jedna od mnogih porodica koje su se odlučile za opušteniji život, a ne za stroga pravila

  • 3

Mama četvoro dece vodi se nekonvencionalnim roditeljstvom, a to podrazumeva da ona dozvoljava svojoj deci da se sama šišaju, piju kafu, jedu šta god žele i kaže da ne moraju da dele ništa međusobno. Uzimajući sve ovo u obzir, ona sebe smatra boljim roditeljem od većine, piše "Daily Mail".

Mara Domland je mama četvoro dece: Ejmi (9), Marfija (7), Riplija (5) i Indi (2). Ejmi je dobila sa 19 godina i kaže da nije imala puno strpljenja i da ne smatra da je tada bila dobar roditelj, pa je sada poželela da bude slobodnija u pogledu odgajanja dece.

Mara je ublažila stroga pravila koja roditelji obično primenjuju, primetivši da se ona i njen partner Kristofer Maret (36) ne slažu sa ograničavanjem hrane. Umesto toga, dozvoljavaju deci da biraju svoje obroke - čak i ako se onda na tanjiru nađu neobične kombinacije hrane ili puno deserta.

@theamazingmara Replying to @r3ally.x.w3r1d.x.oll13 only sometimes sad beige baby. Indy is developing his own style now #toddlertok #sadbeigebaby #toddlersbelike #motherhood ♬ Cool Kids (our sped up version) - Echosmith

Oni su samo jedna od mnogih porodica koje su se odlučile za opušteniji život, a ne za stroga pravila. Na "TikTok-u" neke porodice reklamiraju "nežno roditeljstvo", koje ne uključuje ni kažnjavanje ni nagrađivanje dece, dok se drugi roditelji zaklinju u koncept "sittervising" roditeljstva - termin koji opisuje decu koja se igraju među sobom, bez mešanja roditelja.

Kao "opušteni roditelji", Domlandovi ohrabruju svoju decu da se igraju na kiši i ne diktiraju im šta da oblače, samo im je važno da je deci ubodno i da nose i rade ono što ih čini srećnim.  Takođe dozvoljava svojoj deci da piju kafu ako žele da je probaju, ali ona to ne rade kao odrasli.

Druga kontroverzna roditeljska pravila kojih se ona i njen partner pridržavaju uključuju bosonogo igranje u dvorištu, a nešto što je sve šokiralo jeste da Ejmi ima obrijanu glavu.

- Ejmi ima obrijanu glavu i trenutno nosi samo crnu i preveliku odeću - objasnila je ona.

- Dozvoljavamo našim dečacima da nose haljine ako to žele - dodala je.

Roditelji takođe ne kontrolišu šta njihova deca rade na otvorenom, s obrazloženjem da, ako pojedu nešto sa zemlje, podrazumeva se da će to i pljunuti kada shvate da nije namenjeno za jelo.

- Deca uvek stavljaju stvari u usta tako da ih ne sprečavam da jedu pesak kako bi sami shvatili da to nije nešto za jelo - priča.

- Verovatno će to uraditi nekoliko puta pre nego što nauče. Radije bih da uče nego da se plaše i toga.

Uverena je da će sve ono što im ona dozvoljava da rade da ih učini zdravijim i sposobnijim za život i prihvatanje izazova.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Porodica

Komentari

  • Vitez Koja

    21. novembar 2022. | 12:30

    Njihova stvar, to je u redu kada su mali, ali kada krenu u školu, teško će se socijalizovati sa ostalom decom.Da ne pričam o kasnijim periodima kada dođu u dodir sa alkoholom, drogom...nemam ništa protiv liberalnijeg pristupa, ali mislim da mora da postoji roditeljsko staranje i vaspitanje.Sretao sam slične roditelje, čija su deca bila krajnje ne vaspitana, bahata..Mislim da je to što rade više neodgovorno, nego što je liberalno.

    Podelite komentar

  • Mihajlo

    21. novembar 2022. | 12:44

    Kao i u svemu ostalo ni u ovome ne treba preterivati.

    Podelite komentar

  • Tanja

    21. novembar 2022. | 19:47

    Ova žena je za psihijatra i obaveznu obuku roditeljstva...kakva filozofija da pustiš decu da rade šta hoće...kako će u školi i vrtiću da slušaju....kuda ide ovaj svet....

    Podelite komentar